Ve Yayınevi Büyük Yunan şairi Yannis Ritsos'u anlatan Agios Ritsos adlı kitabı yayımlandı.

Agios Yunancada ‘aziz’ anlamında geliyor. Bu kitap Özdemir İnce’nin, tanıdığı, güçlü bir dostluk geliştirdiği, ustam dediği ve “aziz” diye nitelendirdiği Yannis Ritsos’u, insanlığı, şairliği ve politik duruşuyla ele aldığı yazıları ile Ritsos’a adadığı şiirlerinden oluşuyor.

Direncin ve umudun şairi Yannis Ritsos’u anlatan bu kitap, gerek Ritsos’un gerekse Özdemir İnce’nin şiir üzerine düşüncelerini de içeriyor oluşuyla bir poetika kitabı olarak da okunabilir.

“Yannis Ritsos… Gerçek bir insandı, sıradan bir insanla mitolojinin yarı-tanrı kahramanlarını kişiliğinde birleştirmişti; özgür ve bağımsızdı, bir ideolojiye bağlanmasına karşın o ideolojiye karşı özgür ve bağımsızdı, düşünen ve duyan bir insandı; özgürlük ve bağımsızlığı dünyanın bütün ulusları ve tek tek bütün insanları için istiyordu; insanlara dünyayı ve hayatı sevmelerini öneriyor ve yeryüzü mutluluğunu yüceltiyordu; insanı, psikolojik, toplumsal, ekonomik bir varlık olarak en üst düzeyde tutuyordu; cinselliğin bastırılmasına ve hor görülmesine karşı çıkıyordu, insanı etiyle ve kemiğiyle seviyordu.”