Ve Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Kenan Yücel Evrensel gazetesinden C. Hakkı Zariç'in sorularını yanıtladı. Yücel, “Ve Yayınevi bir vefa hareketidir” diyor. İşte o söyleşi:

C. Hakkı Zariç / Evrensel

Zamanın şiirden yana çekimser olduğu günümüzde bahçemize yeni heceler ekerek sözcüklerin kitaplarda yeşerdiğini görmek umut verici. Şiir yayımlayan bağımsız yayınevleri kervanına katılan “Ve Yayınevi” birbirinden önemli kitaplarla içimizde biriken boşluğun sesini duydu. Yayınevinin Editörü Kenan Yücel ile yaptığımız söyleşi, şiire dair umutlarımızı diri tutmamız ve ısrar etmemiz için nedenler sunuyor bize.

SERDE DON KİŞOTLUK VAR

Kitapçılarda raf ömrü gittikçe azalan, hatta geldiği gibi iade edilen şiir kitaplarının durumu malum. Dağıtım şirketlerinin burun kıvırdığı, büyük yayınevlerinin yasak savmak için yılda bir iki şiir kitabı bastığı bu cangılda siz nereden cesaret alarak bu belleği değiştirmeye karar verdiniz? Her şeyin kendi ritminde kirlendiği bir dünyada iş mi bu sizin yaptığınız?

Piyasanın genel görünümü ne yazık ki bu. Söz konusu olan şiir kitabıysa dağıtıma girmek, rafta durmak, dolayısıyla okura ulaşmak çok güç. Yola çıkarken “şiir kitabı basmayın, basacaksanız da ilk kitaplarınız şiir olmasın, dağıtamazsınız” diyen çok oldu. Serde Don Kişotluk var, burnumuzun dikine gitmeyi de seviyoruz. Türü ne olursa olsun, iyi kitabın, nitelikli kitabın, okurdan hak ettiği ilgiyi göreceğinden de kuşkumuz yok. Şiirle başladık yayımcılığa. Nitelikli içerikleri estetik tasarımlarla sunuyor olmanın özgüveniyle hareket ettik. Nereden mi cesaret aldık... İyi şiirin gücünden cesaret aldık. Nitelikli okurun sezgilerinden cesaret aldık. Birikimimizden cesaret aldık. Gördük ki, iyi şiir, iyi kitap, kendi yolunu açıyor, raflarda kendisine yer de açıyor, “şiir satmaz” ön yargılarını dağıtarak ilerliyor, kısa sürede yeni baskılar da yapıyor, “en çok satanlar” listelerine de giriyor. Yapılan güzel işlerin karşılığını bulması hevesimizi artırıyor elbette. Şimdi daha da cesuruz...

VE YAYINEVİ BİR VEFA HAREKETİDİR

Yayıneviniz adını “vefa”nın “ve”sinden almış olabilir mi? Özge Dirik’in “Nokta Durağı”, Özdemir İnce’nin “Kargı”sı, Arkadaş Z. Özger’in “Sakalsız Bir Oğlanın Tragedyası”, Andrey Voznesenski’nin “Oza”sı şiir okurları için vefaya dair duygular içeriyor olsa gerek. Ve Yayınevi zamanla “şiir için bir vefa hareketi” oluşturacak mı? Örneğin Kaan İnce, Zafer Ekin, Soysal Ekinci, Uğur Kaynar gibi şairlerin kitaplarını yayımlamayı düşünüyor musunuz?

Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Ve Yayınevi bir vefa hareketidir. İlk çıkış noktası vefadır. Özge Dirik’in şiirlerinin yayıncılık suistimallerine uğraması, İnternet’ten kopyala yapıştır yöntemiyle “derlenen” şiirlerinin büyük yanlışlarla ve özensizce yayımlanmasındaki hoyratlık bizlerde derin bir üzüntüye yol açmıştı. Özge Dirik’i en özenli biçimiyle okurla buluşturmalıydık. Uzun ve titiz bir çalışma sonucunda “Nokta Durağı”nı yayımladık, ilk kitabımız oldu bizim. Arkadaş Z. Özger’in “Ne zaman yayımlarsam yayımlayayım, adı Sakalsız Bir Oğlanın Tragedyası olacak!” sözlerini vasiyet kabul ederek benzer bir çalışmayı da onun için yaptık. “Sakalsız Bir Oğlanın Tragedyası” ile Arkadaş Z. Özger’in kitap ismi konusundaki vasiyetini, ölümünden kırk bir yıl sonra da olsa, yerine getirmiş olduk. Şimdilerde “Arkadaş Z. Özger’e Armağan” kitabını hazırlıyoruz.

Uğur Kaynar’ın telif izni için görüşmelerimiz sürüyor, “Tüm Şiirleri” konusunda yakın bir zamanda müjde verebilmeyi umuyorum. Kaan İnce, Soysal Ekinci, Zafer Ekin Karabay yayımlamak istediğimiz şairler elbette. Zaman içinde hepsine gereken özeni göstereceğiz.

Sadece şiir kitabı basan bir yayınevi mi olacaksınız, yoksa?

Şiirle başladık, nitelikli şiir kitapları yayımlamayı sürdüreceğiz elbette, ama şiirle sınırlı kalmayacağız. Önümüzdeki aylarda yayın yelpazemizin genişlemeye başlayacağını söyleyebilirim.

Okurdan ve edebiyat çevrelerinden nasıl tepkiler alıyorsunuz?

Okurdan çok güzel tepkiler alıyoruz. Kimi okur mektupları sevinçten ağlatıyor bizi, o kadar içten, sıcak, o kadar gönendirici... Edebiyat çevrelerinde de yayınevimizle ilgili olumlu bir hava estiği, duruşumuzun, yayın çizgimizin ve kitaplarımızın beğenildiği yönünde duyumlar alıyoruz.

Son olarak ne eklemek istersiniz?

Koleksiyon değerinde kitaplar yayımlamayı sürdüreceğiz, gözünüz kulağınız bizde olsun...