Gacolar… Yani, Çingenelere göre Çingene olmayanlar…

 

Cingeneyiz.org sitesinin editörü ve aynı zamanda ‘Çingenelerin Kitabı’nın yazarı Ali Mezarcıoğlu kitabında ‘Çingeneler Nasıl Kurtulur?’ sorusuna şöyle yanıt veriyor:

 

“Savaşçı Gacoların kültürünün insanlığın ruhunda yarattığı büyük tahribat ortaya konulmalı ve Çingene kültürünün barışçı özellikleri bir ideal olarak işlenmelidir.”

 

ÇİNGENELER NASIL KURTULUR

 

Çingenelerin en temel sorunlarının çözümü için yapılması gerekenleri 5 madde halinde sıralayan Ali Mezarcıoğlu Çingenelerin sorunlarının çözümünün aynı zamanda bir insanlık meselesi olduğuna dikkat çekiyor.

 

Dünya Çingenelerini temsil edebilecek ve Çingenelerin seslerinin duyurulmasını mümkün kılacak kurumlar yaratılmasının önemle üzerinde duran Mezarcıoğlu'nun önerileri aynı zamanda insanlığın tamamını ilgilendiriyor.

 

Çingenelerin Kitabı'ndan- Çingeneler Nasıl Kurtulur? Sayfa 146-147:

a- Çingeneler evrensel millet olduklarının farkına varmalı, Gacoların ve kendilerinin tarihlerini öğrenerek binlerce yıl içerisinde içlerinde yer eden son derece anlamsız eziklik duygusundan kurtulmalıdırlar.

               

b- Tüm dünya Çingenelerini temsil edebilecek nitelikte kurumlar oluşturulmalı ve bu kurumlar aracılığı ile Çingeneler seslerini dünyaya daha güçlü bir biçimde duyurmalıdırlar.

               

c- Savaşçı Gacoların kültürünün insanlığın ruhunda yarattığı büyük tahribat ortaya konulmalı ve Çingene kültürünün barışçı özellikleri bir ideal olarak işlenmelidir. Bu amaçla hem Gacolara hem de Çingenelere hitap edebilecek iletişim araçları oluşturulmalı ve Çingene kültürü ortak bir insanlık değeri olarak bu kanallardan işlenmelidir.

               

d- Çingenelerin sorunlarının ve tüm insanlığın problemlerinin yegane çözüm yolu hepimizin ortak atası olan tabiat insanlarının ruhunun yeniden canlandırılmasıdır. Bunun için insanlığın gerçekte bir soy olduğu, insanları asiller ve asil olmayanlar diye ayırmanın haksızlığı ve farklılıklar üzerinden yapılan her türlü ayrımcılığın büyük bir insanlık suçu olduğu tüm toplum kesimlerine kabul ettirilmelidir.

               

e- Tabiat insanlarının ruhunu yeniden hayata getirmek, insanlığın ve doğanın kötü gidişatını durdurmanın tek yolu olacaktır. Evrensel millet olarak Çingenelerin tarih sahnesine çıkması; tüm insanlığın Çingenelik köprüsü üzerinden Tabiat İnsanlarının kültürü ile bağ kurmasını sağlayacaktır.

 

Kaynak: Ali Mezarcıoğlu, Çingenelerin Kitabı; Cinius Yayınları