Gazeteci-yazar Eyüp Demir’in “Irak’ın Sonu Bağımsız Kürdistan”adlı kitabı Orion yayınlarından çıktı.

“Estetik,” “Yasal Kürtler,” “Anadilde Eğitim ve Azınlık Hakları,” “Öteki Kürtler,” “DEP’ten BDP’ye  Kürt Dejavusu” kitaplarıyla tanınan Demir’in  yeni  kitabı bağımsızlıkla gündeme gelen Kürdistan’ı tanımak için önemli veriler sunuyor.            

Esaret altındaki bir toplumun özgürleşerek yeniden doğuşunu anlatan kitap bağımsızlaşmakta olan bir ülkenin gerçek günlüklerinden örülürken, yeniden kurulmakta olan Kürdistan Bölgesi’nin yakın tarihine de projeksiyon tutuyor.

Kitap, yoğun bir emek sonucu binlerce kilometre yol katledilerek, yapılan güncel araştırmalar ile daha öncesinde tutulan verilerin ışığındaki bilgisel süreçler titizlikle ayıklanarak ortaya çıktı.

Çöl Fırtınası, Ranya Ayaklanması, 36. Paralelin Kuzeyi,  İlk Federe Kürdistan Hükümeti, İlk Seçim, İlk Kürdistan Anayasası, İlk Kürt Birliği, İlk Ekonomik Kaynakların Kullanımı, İlk Düzenli Ordu, gibi aşamalardan geçerek bağımsızlığa giden yolda, yazar bu serüvenin son on yılına bizzat tanıklık ediliyor.

“Dün Kürdistan’ı parçalayarak Irak’la birleştirenler, bugün Irak’ı bölerek Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlaşmasına katkı sunuyorlar” diyen yazar bu kitapla buz dağının dibini gösterirken hızla devletleşen Kürdistan Bölgesi’nin yakın dönemine ışık tutarak Kürdistan’ın nasıl bir ülke yapılanması içinde olduğunu okuyucuyla paylaşıyor.