Gazeteci Kürşad Oğuz’un Gündüz Vassaf’la nehir söyleşisi 'Gündüz Feneri' raflardaki yerini aldı.

Kitapta yazar ve psikolog Gündüz Vassaf’ın hayat hikâyesiyle başlayan, bugünü irdeleyip geleceğe uzanan, belki de şimdiye kadar görmediğiniz bir dünyanın kapısı aralanıyor. Gündüz Vassaf’ın Türkiye ve dünya meseleleri hakkındaki düşünceleri gelecek kuşaklara ışık tutuyor.

Oğuz, Vassaf’la ’68 kuşağından Türkiye’nin kaderini değiştiren 12 Eylül’e, cemaat toplumundan Fethullah Gülen’e, CHP‘den Kürt sorununa, 'Sol'un Nazım Hikmet putperestliği'nden Türkiye aydınına, Adnan Menderes'ten Recep Tayyip Erdoğan'a, ABD, Wikileaks ve Arap Devrimi'ne kadar birçok konu üzerine konuşuyor. Ayrıca Vassaf'ın meslek olarak görmediği psikologluğu yaparken verdiği mücadeleyi, 1970'lerin başında hazırladığı Türkiye'nin ilk zekâ testinin başına gelenleri ilgiyle okuyacaksınız.

''Geceyi, ondan karanlık olmayan her şey aydınlatabilir. Önemli olan gündüzü aydınlatmak, her şeyin ortada olduğunu düşündüğünüz, o yanılsamayla yaşadığınız zamanlarda size görmediğiniz gerçeği gösterebilmek.

Gündüz Vassaf böyle biri. Belki birçok farklı ülkede uzun yıllar geçirmiş olmaktan, belki psikologluğundan, belki de gerçekten 'iyi' bir insan olmaktan kaynaklanan çok önemli bir meziyeti var: Müdanası yok. Kendi doğrusunu bildiği gibi söylüyor, genelgeçer kavramlara, akımlara kapılmıyor, çoğunlukla da görünmeyenin, söylenmeyenin yanında duruyor.

Gündüz Vassaf’a uygun bir yakıştırma da Don Kişot'luk olacaktır. Kaybedeceğini bile bile doğrusunu savunmaya devam eden, aforoz edileceğini bile bile dünya yuvarlaktır diyebilen biri o.

Yine de hep bir 'ama'sı var. Düşünen birinin kendi çelişkilerini kabullenmesine az rastlanan şu günlerde bu da önemli bir meziyet. Aydın, entelektüel gibi kavramları yakıştırmıyor kendisine. Her süreçte öğrenme peşinde olan biri. Hayatını böyle zenginleştiriyor, geleceği böyle görüyor.

Gündüz Feneri'nde şimdiye kadar görmediğiniz bir dünyaya dikkat çekebilirsek, bu isim de işlevini yerine getirmiş olacak...'' (Arka kapak)