"Her kürtaj bir Uludere’dir" diyerek kürtaj yasağını savunan Erdoğan’a kadınların öfkesi dinmiyor. Ankara ve İzmir’de sokaklara çıkan kadınlar Erdoğan’ı istifaya çağırırken, hükümete “Elini bedenimden çek” diye seslendi.

 

ANKARA: Ankara Kadın Platformu, Erdoğan’ın kürtaj açıklamalarına tepki göstermek amacıyla YKM önünde yaklaşık 600 kadınla bir araya gelerek Başbakanlık’a yürüdü.

 

Ayla Akat Ata’nın da katıldığı eylemde, “Kürtaj haktır Uludere katliam” yazılı pankart açıldı. Sık sık “Kürtaj benim seçimim cinayet senin yöntemin”, “Kürtaj haktır yasaklanamaz”, “Tayyibe yuh de, yuh deme çüş de” sloganları atan ve aynı içerikte dövizler taşıyan kadınlar hükümeti istifaya çağırdı.

 

Başbakanlık önünde Ankara Kadın Platformu adına yapılan açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın, devlet şiddetini gizlemek ve bundan doğan sorumluluktan kaçmak için kadın bedenine saldırdığı ifade edildi. “Biz kadınlar, kürtaj hakkımız bahane edilerek, emeğimizin ve geleceğimizin denetim altına alınmaya çalışıldığının farkındayız. Ne ‘kürtaj hakkımızın’ ne de ‘bedenimiz, emeğimiz ve cinselliğimiz üzerindeki haklarımızın’ sınırlandırılmasına izin vermeyeceğiz. Ne Tayyip istediği için ne de piyasanın ihtiyaçları için çocuk doğurmayacağız. Bedenimiz bizimdir, üzerindeki hak ve tasarruf yetkisi de bize aittir” denildi.

 

31 Mayıs’ın Hopa olaylarının yıldönümü olduğu belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi: “150 gündür Uludere katliamının katillerini bulamayan Başbakan, bu kez de kürtaj açıklamasıyla kadınları katil ilan etti. Oysa polis şiddeti sonucu, hamile bir öğrenci çocuğunu düşürdüğünde, sorumlu polise katil demek Başbakan’ın hiç aklına gelmemişti. Çünkü Başbakan’ın esas derdi, çocukları yaşatmak değil, kadın bedeni üzerinde denetim ve tahakküm kurmaktır. Kürtajı cinayetmiş gibi gösterip, kadınlarda suçluluk hissi yaratmaya çalışırken kendisi katledilen Kürtlere ilişkin olarak hiçbir sorumluluk ve suçluluk duymadığını tüm açıklama ve icraatlarıyla ortaya koymaktadır.”

 

Kadınlar, Erdoğan’ın Uludereli analardan ve tüm kadınlardan özür dilemesi gerektiğini söyledi.

 

Açıklamanın ardından polise yumurta atan kadınlar buradan Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önüne yürümek istedi. Polisin izin vermemesi üzerine metro altından yürüyen kadınlar ile polis arasında Kızılay metro çıkışında arbede yaşandı. Kısa süreli arbedenin ardından kadınlar Yüksel Caddesi’ne ulaştı. Öfkesi dinmeyerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na yürümek isteyen kadınlar ikinci defa polis engeli ile karşılaştı. Önlerine barikat kuran kadın polislere de “Kadın polis, sen kadın değil misin” sloganları ile tepkilerini dile getiren kadınlar, bir süre sonra eylemlerini sonlandırdı.

 

İZMİR: Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan İzmir Kadın Platformu üyesi yüzlerce kadın, Başbakan Erdoğan’ın kürtaj konusunda yaptığı açıklamaları protesto etmek amacıyla Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında, “Kürtajı Tartıştırmıyoruz, Bedenimiz Bizimdir” yazan pankart açarak, “Dindar nesil doğurmayacağız”, “Gökçek insanlığını kaç kürtajla aldırdın”, “Kadınlar devlete değil, kendilerine aittir”, “Kürtaj değil Uludere cinayettir” şeklinde pankartlar taşıdı. Sık sık, Erdoğan’ı sloganlarla protesto eden kadınlara çevreden izleyenler de alkışlarla destek oldu.

 

Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde oturma eylemi yapan kadınlar adına Gülizar Aytekin basın açıklaması yaptı.

 

Aytekin, Başbakan Erdoğan’ın kürtajı Uludere katliamına benzetmesine tepki göstererek, “Demek ki Erdoğan Uludere’de bir kürtajın yapıldığını kabul ediyor” dedi.

 

Kürtajın kadınların en önemli kazanımlarından biri olduğunu vurgulayan Aytekin, doğum kontrolü ve kürtajın kadının kendi bedeni üzerindeki ‘söz hakkı’ olduğunu, bunun da böyle kalması için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

 

Kürtajla ilgili açıklamalar yapan Başbakan Erdoğan’ın ‘kadın cinayetleri’ konusunda sessizliğini korumasına tepki gösteren Aytekin, “Kürtajı cinayet olarak gören zihniyet öncelikle Türkiye’de her gün işlenen en az beş kadın cinayetini görmeli, engelleyici düzenlemeler yapmalıdır” diye konuştu.

 

Aytekin açıklamasını, “Kürtaj hakkımızla uğraşmayı bırakın! Roboski/Uludere’de öldürülenlerin hesabını verin” diyerek bitirdi. (ANF)