Ferda Sayın / Demokrat Haber

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan "Meclis Boşanma Komisyonu Raporu" kadınları isyan ettirdi. 22 Mayıs Pazar günü kadınlar "Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Grubu"nun çağrısıyla Kadıköy'de bir araya geldi ve "Boşanma komisyonunuz batsın, haklarımızı gasp ettirmeyiz" pankartı açarak yürüdü.

"Akıl verme huzur ver, ikna etme saygı duy", "Boşanmayı değil, tecavüzü engelle", "Çocuk yaşta evlilik istismardır" sloganlarıyla Kadıköy sokaklarında yürüyerek komisyonun raporunu protesto eden kadınlara Kadıköy halkının alkışlar eşliğinde yoğun katılımla destek verdiği görüldü.



HDP İstanbul milletvekili Filiz Kerestecioğlu'nun da  katıldığı yürüyüş sonunda basın açıklamasını okuyan Özlem Kaya, "TBMM Boşanma Komisyonu haklarımızı gasp etmek için iş başında! Sessiz kalmıyoruz, taslak geri çekilene kadar sokaklardayız" dedi.

Kaya, "Komisyonun taslak raporu, kadınlar olarak on yıllara dayanan mücadelemiz sonucunda kazandıklarımıza göz dikti. Raporda sahip olduğumuz birçok hak konusunda geri adım atılması amaçlanıyor. Komisyonun benimsediği bu zihniyeti bizler, senelerdir AKP'nin haklarımıza yönelttiği tehditlerden biliyoruz! Mantık aynı mantık, hedef aynı hedef: kadını değil aileyi koru, erkek şiddetini değil boşanmayı engelle" diye konuştu.



Özlem Kaya sözlerini "Kadınları sadece aile içinde tanımlayan, aksi takdirde yok sayan bu rapor, erkek şiddetine karşı yasal mekanizmaları zayıflatan ve kadınların boşanmasını zorlaştıran öneriler getiriyor. Rapordaki önerilerle kadınların ve çocukların hakları açıkça gasp ediliyor. Rapor kamuoyunda çocuk evliliği ve tecavüzcüyle evlendirme gibi konularda daha çok ön plana çıksa da, raporun kadınların bugüne değin kazanılmış haklarına yönelik benzeri görülmemiş bir saldırı yönettiğinin farkındayız. Biz kadınlar, boşanma komisyonunun raporunun yok hükmünde kılınmasını, kadın örgütleri ve alanda çalışan kadınların sürekli üyesi olduğu, kadınların lehine yasal değişiklik ve politikaları oluşturacak bir komisyon kurulmasını ve haklarımızın daha etkili kullanımının sağlanması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz" diye sürdürdü.

Ardından kadınlar bu eylemin sürece dair eylemliliklerinin başlangıcı olduğunu, gerek sokakta gerekse bulundukları mecralardan bu eylemlere devam edeceklerini duyurup dağıldılar.