25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar Türkiye'nin çeşitli kentlerinde sokaklara çıktı ve 'erkek ve devlet şiddetine karşı' yürüyüşler düzenleyerek, açıklamalar yaptı.

ANKARA

Ankara Kadın Platformu, "Erkek şiddetine, devlet şiddetine özgürlük ve barış için yürüyoruz" şiarıyla miting düzenledi.

Kolej Meydanı'nda toplanan kadınlar Ziya Gökalp Caddesi'ne yürüdü.

Ziya Gökalp Caddesi'ne yapılan mitingde Ankara Kadın Platformu adına Kürtçe ve Türkçe konuşmalar yapıldı.

25 Kasım'ın tarihçesi anlatılan ve kadın mücadelesindeki önemine vurgu yapılan konuşmalarda, sistemin kadına yönelik baskı ve şiddetini sürdürdüğü belirtildi.

Kadına yönelik şiddetin durdurulması, LGBT bireylerine yönelik linçlerin sona ermesi, özgürlük için dünyanın dört bir yanında bulunan kadınların mücadele etmesi gerektiğinin altı çizildi. Miting, halaylarla son buldu.

ANTEP

Antep'te kadınlar Antep Demokratik Kadın Platformu öncülüğünde sokağa çıktı, yürüyüş düzenledi.

Kadınlar, şiddete maruz kalan kadınlara konut, barınma evi, sağlık, eğitim ve iş koşullarının sağlanmasını istedi. Kadına yönelik şiddetin toplumsal sorun olduğunu belirten kadınlar, birlikte mücadelenin önemine işaret etti.

Kırkayak Parkında toplanan kadınlar Yeraltı Çarşısı üzerine yürüdü.

Antep Demokratik Kadın Platformu adına açıklama yapan Elif Bezgin, erkek egemen sistemin kadınları denetimi altına almak için sistematik olarak şiddet uyguladığını söyledi. Şiddetin, cinsiyet eşitsizliğinden, eşitsiz güç ilişkisinden doğan toplumsal bir sorun olduğunu vurgulayan Bezgin, Mirabel kardeşlerin özgürlük mücadelesi verdikleri için katledildiğini hatırlattı.

Bezgin, askeri-siyasi operasyonlarını bitirilmesini, savaşların son bulmasını, kadınlara iş ve sigorta güvencesi, anadilde eğitim ve sağlık hakkı, yeterli sayıda barınma evlerinin açılmasını, şiddet gören kadınlara psikolojik ve hukuki destek verilmesini, iş, sosyal güvence, bağımsız konut edinme olanaklarının sağlanmasını, kadına yönelik şiddet kapsamında verilen cezaların ağırlaştırılmasını istedi.

Açıklamanın ardından kadınlar halay çekti.

İZMİR

İzmir Kadın Platformu üyesi kadınlar, kadına yönelik şiddete karış yürüyüş yaptı.

Basmane Meydanı’nda toplanan kadınlar eski Sümerbank önüne yürüdü. "Susmuyoruz, korkmuyoruz, İtaat etmiyoruz. Başkaldırıyoruz" yazılı pankart açan kadınlar, "Cinsel ulusal sınıfsal sömürüye son", "kadın iradesiyle özgürleşmeye", "Jin jiyan azadi", "Erkek vuruyor devlet koruyor" sloganlarını attı.

Basın açıklamasını ise Emel Dalfidan okudu. Dalfidan, 25 Kasım'ın kadınların şiddete karşı başkaldırdıkları ve mücadele ettikleri bir gün olduğunu belirtti.

Dalfidan açıklamasında, "Erkek şiddeti münferit veya tesadüfi değildir, erkek egemen kapitalist sistemin bir ürünüdür. Bu şiddet sizin cinsiyetçi yargılama sisteminizden ve yasalarınızdan besleniyor. Kadına ve çocuğa yönelik şiddet 'kabahat' değil insanlık suçudur" dedi.

DERSİM

Dersim Kadın Platformu da, 25 Kasım "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü" dolayısı ile Sanat Sokağı'ndan Yer altı Çarşı'sına yürüyüş gerçekleştirdi.

Sanat Sokağı'nda bir araya gelen kadınlar, "Kadın yaşam özgürlük", "Jin jiyan azadi", "Savaşa hayır" ve "Şiddete hayır" sloganı attı.

Yer altı Çarşı'sında Dersim Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Filiz Salduz, "Şiddetten arındırılmış bir dünya ve Türkiye yaratmak" şiarıyla örgütlenmeye devam edeceklerini belirtti.

BİNGÖL

BDP Bingöl İl binasında basın açıklaması yapıldı.

Kadınlar adına konuşan BDP Bingöl Merkez İlçe Eşbaşkanı Mehtap Ergi, Kürt kadınlarının kendi kimlikleri ve dilleri için mücadele ederken şiddete maruz kaldığını vurgulayarak, şiddete rağmen Kürt kadınlarının mücadeleden vazgeçmediğini kaydetti.

DİYARBAKIR

Bismil Belediyesi Nûjîn Kadın Merkezi binası önünde, bir araya gelen KESK, Eğitim-Sen, SES, BDP Bismil İlçe örgütü ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) Bismil bileşenleri, 25 Kasım nedeniyle basın açıklaması yaparak, Bismil BDP ilçe binası önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Basın açıklamasına katılanlar, "Jin jiyan azadi", "Kadına karşı şiddete son!" sloganları attı.

Basın açıklamasını okuyan Bismil Belediyesi Nûjîn Kadın Merkezi Koordinatörü Kader Tekin, hayatın her alanında kadınlara dönük şiddet sarmalının sürdüğünü belirterek, "25 Kasım, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete, aile içi şiddette, savaşa, ırkçılığa, kadınların kadın haklarını yok sayan sistemlere karşı eylem ve mücadeleyi yükselttikleri gündür. Ancak kadına yönelik şiddet hala devam ediyor. Hayatın her alanında, biz kadınlara dönük şiddet sarmalı sürüyor" dedi.

Açıklamanın ardından BDP ilçe binasına kadar yürüyüş gerçekleştirildi.

Eğitim-Sen Silvan Temsilciliği tarafından ise "Kadına yönelik şiddete son" konulu panel Silvan Belediyesi Konferans salonunda yapıldı.

Panele Silvan'daki STK temsilcileri, BDP Silvan ilçe yöneticileri ile çok sayıda yurttaş katıldı. Kadına şiddet konusunu ele alan resim sergisinin sergilendiği panelde, kadına uygulanan şiddetin tarihsel gelişimi anlatıldı. Panelde söz alan kadınlar Kürtçe yaptıkları konuşmalarda yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Konuşmaların ardından "Namus" adlı sinevizyon gösterisi yapıldı.

BATMAN

DÖKH öncülüğünde Zeki Otel önünden Farabim Hastanesi önüne kadar yürüyen kadınlar, kadına yönelik şiddeti protesto etti.

Eylemde konuşan BDP Batman Milletvekili ve DÖKH aktivisti Ayla Akat, Mirabell kız kardeşleri en iyi anlayacak olanların Kürt kadınları olacağını vurgulayarak, Kürt kadınlarının yeni bir paradigma inşa ettiğini kaydetti. Akat, Kürt kadınlarının cinsiyetçi politikalara karşı mücadele ettiğini kaydetti.

ŞIRNAK

BDP Cizre ilçe binası önünde toplanan yüzlerce kadın, yaşamını yitiren Çiçek Botan adlı gerillanın evine yürüyüş gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan DÖKH aktivisti Fadime Kolanç ise, Öcalan üzerinde uygulanan tecridin kaldırılmasını istedi.

MARDİN

DÖKH öncülüğünde Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bulunan Özgürlük Meydanı'nda basın açıklaması yapılırken, Şeyh Davut Yalçınkaya Halkevi'nde ise 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle panel düzenlendi.

Özgürlük Meydanı'nda yapılan basın açıklamasına BDP Diyarbakır Milletvekilli Emine Ayna'nın da olduğu çok sayıda kişi katıldı.

ADANA

BDP Kadın Meclisi üyeleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü'ne dikkat çekmek amacıyla BDP Adana İl binası önünde bir araya geldi.

İnönü Parkı'na yapılan yürüyüşün ardından konuşan BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, dün olduğu gibi bugün de şiddete karşı yine alanlarda olduğunu belirtti.

Aydoğan, şiddet son bulana kadar kadınların alanlarda olacağını vurguladı.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) üyesi kadınlar da, 2012 yılı kadına yönelik şiddet bilançosunu ESP Adana İl binasında açıklama yaptı. Kadınlar adına yapan Serpil Arslan, kadına yönelik şiddetin hız kesmeden devam ettiğini belirterek, 30 yıldır devam eden savaşta en ağır bedeli kadınların ödediğini ifade etti. Arslan, hazırladıkları raporda, 2012 yılında 137 kadının katledildiğini vurguladı.

Adana Kadın Platformu aktivisti kadınlar da, 25 Kasım nedeniyle Beşocak Meydanı'nda bir araya geldi. Yürüyüşte, bir kadının "Namus bekçisi" yazılı kefen iki kadının ise peri kıyafeti giymesi dikkat çekti.

İnönü Parkı'na yürüyen kadınlar adına açıklama yapan Deniz Uslu, AKP hükümetinin 10 yıllık iktidarı boyunca kadına yönelik şiddetin yüzde bin 400 arttığını belirterek, AKP hükümetinin kadının hayatını zorlaştıran ve tehlikeye atan politikalar izlediğini söyledi. Uslu, "Türkiye'de her 10 kişiden 4'ü şiddet görüyor ve her gün ortalama 5 kadın cinayeti işleniyor. Erkek egemen sistem ortadan kalkana kadar sokakları terk etmeyeceğiz" dedi.

MERSİN

Eğitim Sen Tarsus Şubesi üyeleri de 25 Kasım nedeniyle Tarsus Postanesi önünden Yarenlik Alanı Saat Kulesi'ne kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyen kadınlar katledilen kadınların fotoğraflarını ve "Kadına şiddete hayır" pankartını taşıyarak sık sık, "Erkek öldürüyor devlet koruyor" sloganı attı. Kadınlar adına açıklama yapan Nurten Özkul, kadına yönelik şiddetin giderek artığını dile getirdi. Özkul, "Kadın cinayetlerinin son bulması acil önlem alınmasını istiyoruz" dedi.

ANTALYA

Antalya Kadın Platformu öncülüğünde toplanan yüzlerce kadın 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle, Aydın Kanza Parkı'ndan Yavuz Özcan Parkı'na yürüyüş gerçekleştirdi.

Platform adına açıklama yapan Ayfer Aydın, kadına yönelik şiddetin sistemli bir şekilde devam ettiğine dikkat çekerek, "Kadınlar savaşta öldürülmekte, Kürt kadınlarının barış isteği görmezden gelinmekte, erkek iktidar kadın bedeni üzerinden sömürü düzenini sürdürmektedir" dedi.

MANİSA

Eğitim Sen Manisa Şubesi önünde biraraya gelen Emekçi Kadın Platformu aktivistleri, 25 Kasım dolayısıyla Manolya Meydanı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Çok sayıda kadının katıldığı yürüyüşte, "Kadına şiddet sürüyor, isyan büyüyor, susmuyoruz, örgütleniyoruz, durduracağız'' pankartı ve "Sokağa eyleme özgürlüğe", "Kadın sömürüsüne son" dövizleri taşındı. "Susma sustukça şiddet sana gelecek", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganları atan kadınlar adına konuşan Eğitim Sen Manisa Şubesi Kadın Sekreteri Melek Varol, "Savaştan medet uman ve kar sağlayanlara karşı barışı, eşitliği, kardeşliği ve özgürlüğü savunacağız ve mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

ZONGULDAK

Zonguldak'ta biraraya gelen Kadın Platformu üyeleri, kadına yönelik şiddeti Madenci Anıtı önünde düzenledikleri eylemle protesto etti.

Kadın Platformu sözcüsü Sevim Adıgüzel, kadının yaşam hakkının, güvenliğinin, onurunun, özgürlüğünün ve bedensel bütünlük hakkının sırf kadın olduğu için ihlal edilmesinin kadına yönelik şiddet olduğunu ifade ederken, "Bu durum sadece aile içindeki şiddetle sınırlı değildir. Kadınlar topluluk içinde ve devlet tarafından uygulanan şiddetin de hedefinde yer alırlar. Bugün kadınlara yönelik baskı, gözaltı ve tutuklama uygulamalarının, kadına yönelik şiddetin bir parçası olduğu açıktır. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de baskılar, kadınların eşitlik, özgürlük ve adalet arayışına engel olamayacak" dedi.

İSTANBUL

DÖKH, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim'de de yürüyüş yaptı.

Beyoğlu Tünel de bir araya gelen kadınlar, "Kadın kırımına hayır" pankartı açtı. Eyleme BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de destek verdi.

Erbane çalarak, slogan ve zılgıtlarla Galatasaray Meydanı'na gelen kadınlar burada açıklama yaptı.

DÖKH adına açıklama yapan İlkay Yenigün, Türkiye'de kadına karşı cins kırımı yaşandığını söyledi. Resmi kayıplaragere geçen yıl 72 bin 643 kadının çeşitli türlerde şiddete maruz kaldığını söyleyen Yenigün, kadınların devlet, erkek, yargı üçgeninde fiziksel,cinsel, psikolojik ve ekonomik baskıya maruz kaldığını vurguladı.

Yenigün, "Türkiye'de kadın, kadın olmanın bedelinin öderken, aynı zamanda hem Kürt hemde Alevi bir kadın olmanın bedelini daha da ağır ödemektedir" dedi. Tek dil tek din, tek vatan, tek millet anlayışına tepki gösteren Yenigün, Kürt kadınlarının "dağlarda, zindanlarda, parlamentoda devletin kirli politikasına karşı" mücadele ettiğini söyledi.

Yenigün'ün ardından konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de, kadınların örgütlenerek bir güç haline gelebileceğini ifade etti. (anf, etha)