2007'den bu yana cezaevinde kalan görme engelli, kanser hastaHediye Aksoy, Adli Tıp Kurumu'na yaptığı başvuruya gelen cevap üzerine infazı ertelenerek Bakırköy Kadın Cezaevi'nden tahliye edildi.

Dicle Haber Ajansı'na konuşan Aksoy, 29 Ocak'ta yaptıkları başvuruya henüz cevap geldiğini belirterek, cezasının bir yıl ertelendiğini, bu sürenin ardından tekrar sağlık kuruluna girip alınacak rapora göre infazın bir yıl daha ertelenip ertelenmeyeceğinin kararlaştırılacağını söyledi.

Tedavisine devam edeceğini ifade eden Aksoy, cezaevindeki diğer hasta tutukluların da durumuna dikkat çekti.

DİĞER HASTA TUTUKLULAR

Aynı cezaevinde kaldığı ağır hasta tutuklu Fatma Tokmak'ın durumuna vurgu yapan Aksoy, Tokmak'ın geçtiğimiz hafta kaldırıldığı hastanede yapılan muayene sonucundan acilen açık kalp ameliyatı olması gerektiğinin söylendiğini aktardı. Tokmak'ın Adli Tıp Kurumu'na yaptığı başvuruya cevap gelmediğini söyleyen Aksoy, "Daha bir çok arkadaşın başvurusuna cevap gelmedi. İki ay önce yaptığım başvuruya daha yeni cevap geliyor. Arkadaşlarımın durumu daha ağır. Fatma Tokmak'ın acilen ameliyat olması gerekiyor. Bir parçam içerde kaldı. Onların da acilen serbest bırakılması gerekiyor" diye konuştu.

HEDİYE AKSOY KİMDİR?

2007'den bu yana Bakırköy Kadın Cezaevi'nde kalan Aksoy, ilk olarak "örgüt adına silah bulundurmak" ve "örgüt adına suç işlemek" iddialarından 12 yıl 6 ay ağır hapis cezası aldı ve 1994-2000 yılları arasında cezaevinde kaldı.

Böbreklerinden ameliyat olması nedeniyle cezası 6 ay ertelendi. Daha sonra infazı durduruldu. 2007'de evine yapılan operasyon sonrası tutuklandı ve "örgüt üyeliği" ve "patlayıcı madde bulundurma" suçlamalarından 18 yıl 7 ay ceza aldı. Cumhurbaşkanlığı affı için başvuruda bulunulmasına rağmen bu başvurularına olumsuz cevap aldı. Doktor raporlarında yüzde 85 engelli olması, yaşamını tek başına sürdüremeyeceği ve kanser tedavisinin tutukluluk koşullarında yapılmayacağını belirtilen Aksoy, 6 yılın ardından şartlı tahliye edilmiş oldu.