bianet.org, Ekim ayındaki kadına şiddet tablosunu yayınladı. Tabloya göre, Ekim ayında 10 kadın katledildi, 16 kadına ve kız çocuğunu tecavüz edildi, 8 kadın yaralandı ve bir de bebek öldürüldü.  İşlenen 10 cinayetten 6'sını kadınların eşleri, sevgilileri ya da eski eşleri gerçekleştirdi.

Bu rakamlarla beraber, 2012 yılının başından bu yana toplam 195 kadın şiddete maruz kaldı. 137 kadın öldürülürken, 117 kadın tacize maruz kaldı, 106 kadın ise tecavüze uğradı.

KADINLAR EN ÇOK KOCALARINDAN ŞİDDET GÖRDÜ

Ekim ayında kadınlar en çok kocalarından şiddet gördü. Tecavüze uğrayan bir kadın intihar ederken, üç kadın da tecavüz edildikten sonra öldürüldü. Kadınlardan 4'ünü kocası, 1'ini ayrı yaşadığı kocası, üçünü tanımadığı erkekler, birini sevgilisi, birini ise birlikte olma teklifini reddettiği bir erkek öldürdü.

Öldürülen 2 kadın ve ağır yaralanan 3 kadın kocaları hakkında uzaklaştırma cezası çıkartmış, şikayette bulunmuştu.

Ekim ayında karısına işkence yapan bir erkek ise savcı tarafından serbest bırakıldı ve kayıplara karıştı.

Şiddet uygulayan erkeklerin yaşı 24 ile 42, kadınların yaşı ise 27 ile 32 arasında değişiyor.

Ekim ayında kadın cinayetlerinin yaşandığı iller şunlar: Antalya (2), Adana, Giresun, İstanbul, Kastamonu, Kocaeli, Malatya, Osmaniye ve Zonguldak.

EN ÇOK TECAVÜZ OLAYI İSTANBUL'DA YAŞANDI

En çok tecavüz olayı İstanbul'da yaşanırken, tecavüzlerin gerçekleştiği iller şöyle: İstanbul (4), Antalya (2), Aydın (2), Bursa (2), Afyon, Aksaray, Ankara, Erzurum, Nevşehir ve Uşak.

Kadınlar en çok tanımadıkları erkeklerin tecavüzüne uğradı. 17 erkek tecavüzden tutuklanırken, beşi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

EN ÇOK ŞİDDET İSTANBUL'DA YAŞANDI

Ekimde 22 ilde 36 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası yaşandı. En çok şiddet yine Marmara Bölgesi'nde gerçekleşti. Onu Akdeniz Bölgesi takip etti.

36 şiddet vakasının 11'i Marmara, 9'u Akdeniz, 7'si Ege, 4'ü İç Anadolu, 3'ü Karadeniz, 2'si Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşandı.

En çok şiddetin yaşandığı şehir İstanbul oldu. (bianet/anf)