Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, son iki gündür 'darbe girişimi' ile yaşanan olaylara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“Darbe mekanizması”na karşı uyarıların hatırlatıldığı açıklamada darbecilere yönelik “Kadınların eşitlik ve özgürlük yürüyüşü sürecek” ifadeleri kullanıldı.

Kadın Meclisi'nin “Ankara ve İstanbul başta olmak üzere ülkemizde yaşanan olağanüstü olaylara dair derin kaygı duymaktayız” diye başlayan açıklaması şöyle devam etmekte:

'ÇAĞRILARIMIZ İKTİDAR TARAFINDAN GÖRMEZDEN GELİNMİŞTİR'

“Kaygımız yeni değil. 7 Haziran’da seçilmiş meclisi lağveden ve Saray'ın vesayeti ile sonuçlanan darbe, silahsız sivil bir darbeydi. Halkların iradesini tanımayan, tersine sınırlı olan hak ve özgürlükleri daha da daraltan, çözüm sürecini bitirip Kürt halkına ve demokrasi güçlerine yönelik savaş başlatan Saray darbesi, sivil-faşist karakterini belirgin hale getirdikçe yeni bir “darbe mekanizması”na da zemin hazırlamış oldu. Partimizin ve partimizin kadın iradesini temsil eden sözcülerimiz tarafından darbe mekanizmasının ortaya çıkabileceği defalarca ifade edildiği halde, darbelerin panzehiri olan demokratik siyasete sahip çıkma ve demokratik siyaset alanını genişletme çağrılarımız iktidar tarafından görmezden gelinmiştir.

'İKİ TÜR DARBE DE KADIN DÜŞMANIDIR'

“Saray sivil-faşist darbesi veya askeri faşist darbe, fark etmez, ikisi de kadın düşmanı politikalarda suç ortağıdır. İkisinden birinin üstünlüğü ya da geriliği, halklar ve inançların, emek ve barıştan yana olan demokratik güçlerin, kadın ve LGBT’lerin lehine sonuç oluşturmayacaktır. Demokratik siyaset ve kadın özgürlük mücadelemizi hedefleyen her türlü darbenin karşısındayız. Biz kadınlar, ne Saray’ın kontrol ettiği silahlı ve paramiliter güçleri sokağa çağırdığı, adına suçlar işlettiği, darbeci askerlerin eşlerini “savaş ganimeti” olarak gördüğü, sokaklarda IŞİD benzeri faşist çetelerin olduğu yerde, ne de askerin aynı otoriter iktidarı sürdürmeye talip olma sevdasıyla yetkilerini aşan bir girişimde bulunduğu yerde, silahların gölgesinde durmuyoruz. Kadın özgürlük mücadelesi, bu iktidar çatışmasındaki tarafların birbirinin alternatifi olmayacağını, bunlardan birinin bize “tercih” olarak dayatılamayacağını tecrübe etmiştir. Kadınlar için güvenli ve özgür bir yaşam ancak demokratik cumhuriyet ve demokratik toplumun inşasıyla mümkündür.

“Darbeciler şunu iyi bilmelidir: Kadınların eşitlik ve özgürlük yürüyüşü sürecek.

“Saray sokağa çağrı yaparak demokratik güçlerin inisiyatif almasını engellemeye ve faşist terörü tırmandırmaya çalışıyor. Biz kadınlar, sokakların bir an evvel kadın düşmanı AKP çeteleri ve askerler yerine kadınlara ve barış isteyenlere açılmasını talep ediyoruz.”

(Demokrat Haber)