Şırnak’ın Cizre ilçesinde 9 günlük polis ablukasının ardından yaşananları yerinde görmek ve Cizreli kadınlar ile dayanışmak için Cizre’ye giden Barış İçin Kadın Girişimi üyeleri, yazılı bir açıklama yaptı. Kadınlar, "Kadınların kendi hayatlarına sahip çıkması anlamına da gelen özyönetim deneyimlerini kadınlardan dinlemek için Cizre'deyiz" dedi.

BAYRAM, 'BARIŞ' DEMEK OLDUĞU İÇİN BURADAYIZ

Cizre'ye giden Barış İçin Kadın Girişimi üyesi kadınlar yaptıkları açıklamada, bir çok ilden Cizre'ye geldiklerini belirterek, "Her taraftan 150 kadınız. Cizreli kadınların acılarını paylaştığımız için buradayız, anıların korkunçluğuna bugünün dehşetinin karışmasını seyretmenin de zorluğunu yaşadığımız için buradayız.  Cemile’yi unutmayacağımız gibi Fatma’yı da unutmadık. Hem hatırlamak için, taziye için, hem de zılgıtlarınıza zılgıt katmak için, sesinize ses katmak için buradayız. Ama en çok da bayramın barış demek olduğunu söylemek için buradayız," dedi.  

BARIŞ TALEBİ

Cizre'de olma nedenlerinin barış temelli olduğuna vurgu yapan kadınlar, "Annelerimiz savaşla yaşadı, biz savaşla yaşadık, şimdi de çocuklarımız aynı kıyımdan geçirildiler. Torunlarımız bari bunları görmeden yaşayabilsinler diye buradayız," dedi.

Cizre'deki kadınların direnişine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

9 GÜN BOYUNCA KADINLAR YAŞAMAK VE YAŞATMAK İÇİN DİRENDİ

"Biz kadınlar yaşamın yanında yerimizi bir kez daha alıyoruz.  9 gün boyunca Cizre’nin kadınlarının yaşamak ve yaşatmak için nasıl direndiklerini biliyoruz, bilmek istiyoruz.  Cizreli kadınlar hayatlarına sahip çıktı, bunun için de direndi, üstelik de yıllardır; sadece 9 gün boyunca değil.  9 gün boyunca 21 sivil devlet tarafından öldürüldü. 9 gün boyunca insanların yaşamları askıya alındı

SİZİN KAYBINIZ, BİZİM KAYBIMIZ

"Sizden öğrenmek için buradayız, size sarılmak için, uzakta değiliz, buradayız demek için.  Sizin kaderiniz bizim kaderimizdir, sizin mücadeleniz bizim mücadelemizdir, sizin kaybınız bizim kaybımız, sizin öyküleriniz bizim öykülerimizdir demek için buradayız. Kadınların tarihine kattıklarınızın farkındayız ve kadınlar olarak size yapılan her şey bize de yapılmıştır demek için buradayız. En çok da barış demenin, barış istemenin ihanet sayılmadığı bir ülkeyi birlikte kurmak için buradayız.

Bizler, Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan kadınlar sizin burada neler yaşadıklarınızı elimizden geldiğince takip etmeye ve buna karşı ses çıkarmaya çalıştık.  Cizre’de, Silvan’da, Silopi’de, Varto’da ve daha bir çok yerde savaş varken İstanbul’da barış olmaz dedik.  Barış, onurlu olmazsa, barış olmaz dedik.  Ancak biz kadınlar el ele verirsek barış gelir dedik."

ÖZYÖNETİM DENEYİMİNİ KADINLARDAN DİNLEMEYE GELDİK

Kadınların kendi hayatlarına sahip çıkması anlamına da gelen özyönetim deneyimlerini kadınlardan dinlemek için de Cizre'de olduklarını belirten Barış İçin Kadın Girişimi, "Kürt halkının sesini duyduğumuz söylemeye ve demokratikleşme taleplerine sahip çıktığımızı söylemeye geldik," derken, barış talebini yineleyerek, "Biz kadınlar barış için ses çıkarıyoruz. Yaşamın ve yaşatmanın yanında, eşit şartlarda ve eşitlik için barışa ses veriyoruz," açıklamasını yaptı.

(Demokrat Haber)