Aliağa Şakran T Tipi Kadın Cezaevi’nde çıplak aramayı kapılara vurarak protesto eden 75 kadın hakkında “kamu malına zarar vermek” iddiasıyla açılan davanın duruşması görüldü.

Aliağa Şakran T Tipi Kadın Cezaevi’nde 2013 yılında çıplak arama uygulamasını protesto etmek için “kapıları vurma” eylemi yapan 45′i tutuksuz 75 kadın hakkında “kamu malına zarar vermek” iddiasıyla açılan davanın birinci duruşması Aliağa Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya tutuklu 12 kadın ile tutuksuz bir kadın ve avukatları katıldı.

Hakim, salonun küçük olmasını gerekçe göstererek, her duruşmaya 12 kadının getirileceğini belirtti.

Kadınlar, Kürtçe savunma yapmak istediklerini beyan ederek, avukatlar tarafından getirilen tercümanlar aracılığıyla ifade vermek istedi. Ancak hakim yeminli olmadıklarını gerekçe göstererek tercümanları kabul etmedi.

10 kadın savunma yapmazken, diğer kadınlar ise, iddianamede anlatılan hiç bir suçu kabul etmediklerini ifade ederek, “Yaşanan olaylara başgardiyan Sevinç’te şahit olmuştur. Hasta olan, infazı yakın olan arkadaşlarımız bu eyleme katılmamıştır. İddianame keyfi oluşturulmuştur. Beraatımızı istiyoruz.” dedi.

Avukatlar ise, müvekkillerinin farklı 8 koğuşta kaldıklarına dikkat çekerek, “1. koğuştan kalkıp da 8. koğuşta suç işlenmesi fiziki olarak mümkün değildir. İddianameyi bu anlamda kabul etmiyoruz. Bu müvekkillerimiz serbest bırakılmasını talep ediyoruz.” diye belirtti.

Hakim, bir sonraki duruşmada yeminli tercümanın bulundurulmasına karar vererek duruşmayı 21 Ekim’e erteledi. (imctv)