Bingöl'de 16 yaşındaki E.A'ya yönelik "cinsel istismar ve hürriyetinden yoksun kılma" iddiasıyla haklarında dava açılan ve uzman çavuş iken görevlerinden uzaklaştırılan 1'i tutuklu 8 sanığın yargılanmasına başlandı.

E.A'nın yaşının küçük olması nedeniyle gizlilik kararı alınan duruşmada, tutuklu sanık M.T tahliye edildi.

Bingöl Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanık M.T. video konferans sistemiyle katıldı.

TAHLİYE KARARINA AVUKATLARDAN TEPKİ

Duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, bütün sanıkların tutuklanmasına ilişkin taleplerinin reddedildiğini, ayrıca tutuklu olan sanığın tahliye edildiğini kaydederek, Türkiye'de yargının en sıradan suçlar için çok uzun tutuklama yoluna gittiğini, bu suçla ilgili tutuklama talebinin reddedilmesini anlaşılmaz bulduklarını söyledi.

Tamamı asker olan 8 kamu görevlisinin 2 yıl boyunca 15 yaşından küçük bir çocuğa cinsel istismar suçunu işlediklerini aktaran Elçi, "Buna karşın yargının bugünkü tutumu anlaşılır değil. Hala 15 yaşından küçük kız çocuğunun 8 kişinin tecavüzüne uğramasını ve intihara teşebbüs etmiş bir çocuğun halen ruhsal bütünlüğünün bozulup bozulmamasını yargı tartışıyor. Yargı bugün ağır cinsel istismar suçu karşısında tutuklama yolunu tercih etmemiştir. Bunu anlaşılmaz buluyoruz" diye konuştu.

Bingöl Baro Başkanı Erdal Aydemir ise bölge baroları olarak bu davanın takipçisi olacaklarını belirttiklerini, Diyarbakır, Bingöl ve Ankara Barosu temsilcilerinin duruşmada yer aldığını anlatarak, verilen tahliye kararının hukuki cinayet olduğunu vurguladı.

E.A'nın avukatı Canan Çakabey Erdoğan ise saat 09.30'da başlayan duruşmanın 22.30'a kadar sürdüğünü belirterek, "Ne yazıkki istediğimiz sonucu alamadık. Duruşmada sanıklar savunmalarını yaptı. Mağdur E.A. ayrıntılı bir şekilde beyanda bulundu. Mahkeme hiç beklemediğimiz bir şekilde karar verdi. Tutuklu olan sanığın tahliyesine, diğer sanıklarının da tutuklanma taleplerinin reddine karar verdi. Sanıkları yurtdışına çıkmamaya ilişkin adli kontrolle hükmetti. Karar, kamuoyunun vicdanını ciddi bir şekilde zedelemiştir. Kararın doğru olmadığını düşünüyoruz. Karara itiraz edeceğiz" ifadelerini kullandı.