İnsan Hakları Derneği’nin hazırladığı ‘2010 yılı Kadınların Yaşam Haklarına Yönelik Hak İhlalleri Raporu’na göre 2010 yılında erkekler tarafından 46 kadın namus meselesi nedeniyle öldürüldü, 3 kadın ise yaralandı.

Namus cinayetlerinin aile içi alınan kararlar, boşanmak üzereyken eski eşini başka bir erkekle gören, eşinin başka bir erkekle ilişkisi olduğunu iddia eden erkekler tarafından işlendiğinin belirtildiği raporda, namus cinayetleri nedeniyle 22 erkeğin de yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Ölen ve yaralanan erkeklerin yüzde 92’sinin eşleri, eski eşleri ya da eşlerinin akrabaları tarafından ‘yasak’ ilişki yaşadığı gerekçesiyle öldürüldüğü kaydedilirken, yüzde 8’inin de kıskançlık nedeniyle kadınlar tarafından öldürüldüğüne dikkat çekildi.

Toplamda 228 kadının öldürüldüğü ve intihar ettiğinin belirtildiği raporda öldürülen kadınların büyük çoğunluğunun çocuklarının bulunduğu bilgisi verildi.

TECAVÜZCÜ TANIDIK

Yargı ve mahkemelere intikal eden en az 281 kadın ve çocuğun tacize uğradığı, 182 kadın ve çocuğun ise tecavüze maruz kaldığının belirtildiği raporda, 58 kadının aile içi tacize, 26 kadının ise aile içi tecavüze maruz kaldığı kaydedildi.

Taciz ve tecavüz olaylarının en çok Bursa ve Samsun’da görüldüğü raporda belirtilirken, aile içi taciz ve tecavüz olaylarının yaşandığı bölge ise Karadeniz olarak tespit edildi.

2010 yılında kadınlara ve çocuklara tecavüz edenlerin yüzde 85’inin tanıdık erkekler olduğunun belirtildiği raporda, erkeklerin sevgililerinden, komşusundan ya da akrabasından intikam almak için karısına ya da kızına tecavüz ettikleri gerçeğine de yer verildi.

En az 87 kadının fuhuşa zorlandığı belirtildi. Can alıcı nokta ise bu kadınların yüzde 60’inin eşleri ve sevgilileri tarafından zorlanmaları.

VATAN