Sağlık Bakanı Recep Akdağ ’ın “Kürtaj yasası 12 Eylül’de oldubittiyle geldi. Biz şimdi tartışmaya açıyoruz” demesi, yeni bir polemiği de başlattı. Zabıtlar, yasanın darbeden önce Meclis’e geldiğini ancak asker yönetime el koyunca 1983’e kadar rafa kaldırıldığını gösteriyor.

 

MECLİS KÜRTAJI 65 YILDIR KONUŞUYOR

Meclis zabıtlarına göre kürtaj konusu Genel Kurul’da ilk olarak 1947’de konuşuldu. 30 Aralık 1947’de Muğla mebusu DP’li Dr. Mitat Sakaroğlu 1948 yılı Bütçe Kanunu ile ilgili konuşurken, ‘gayri tıbbi’ ve ‘gayri meşru’ kürtaj yapan doktorlardan yakınıyordu. Kürtaj, aradan geçen yıllarda çeşitli nedenlerde Meclis’in gündemine geldi. 1965’e kadar yasak olan kürtaj bu tarihte ‘sadece anne sağlığı’ söz konusu olduğunda serbest bırakıldı.

 

Tarih 7 Şubat 1980… Yer: Cumhuriyet Senatosu. ‘Hocaların Hocası’ Nermin Abadan Unat kürsüde. Sağlık politikalarını anlatan ve kürtaja yasal yolun açılmasını isteyen Unat, şunları söylüyordu:

 

“Aile planlaması yürütülmediği ve kürtaj yasallaştırılmadığı için Türkiye’de günde ortalama 25 kişi trafik kazasında, son zamanlara kadar dört kişi şiddet olaylarında ve 60 kadın, 60 ana sessizce öldürülmektedir.”

 

Ancak araya 12 Eylül darbesi girince kürtaj yasası da rafa kaldırıldı ve gündeme 1983’te geldi.

 

2 GÜN TARTIŞILDI

13 Nisan 1983 Çarşamba ve 14 Nisan 1983 Perşembe günlerinde konu Danışma Meclisi’nde konuşuldu. Üyeler hem lehte hem de aleyhte söz aldı. Ancak lehte daha çok söz alındığı dikkat çekti. Aleyhte söz alan Beşir Hamitoğulları “Eğer kürtaj meşrulaştırılacak olursa, gebeliği engelleyici ve çocuk yapmayı engelleyici tedbirlerin hiçbiri başarıya gidemez. Herkes bunu kürtajla engellemeye yönelir diye endişe içindeyim” diye konuşmuştu. Mehmet Parmak ise kürtajı İslami açıdan cinayet olarak nitelemişti.

 

Yasa, Danışma Meclisi’nde 2 gün boyunca tartışıldıktan sonra 27 Mayıs 1983’te yürürlüğe girdi. (Radikal)