Salih Kural / Sosyalmedya.co

Twitter geçtiğimiz günlerde Windows Phone’a taşıdığı video paylaşım uygulaması Vine‘ı daha çok kişiye ulaştırabilmek için önemli bir adım daha attı. Yayınlanan son güncellemeyle birlikte aralarında Türkçe’nin de bulunduğu 19 yeni dil Vine’a eklendi.

Vine’ın resmi blogundan yapılan açıklamaya göre Danca, Hollandaca, Fince, Fransızca, Almanca, Endonezyaca, İtalyanca, Japonca, Korece, Malayca, Norveççe, Portekizce (Brezilya), Rusça, İspanyolca, İsveççe, Basit Çince, Geleneksel Çince, Tayca ve Türkçe Vine’ın desteklediği diller arasına girdi. Android uygulamasına bunlarla birlikte Filipin ve Polonya dilleri de dahil edildi.

Yeni dil seçenekleri Vine açısından önemli bir gelişme olsa da uygulamada kullanıcıların henüz bu avantajı tam anlamıyla yaşayabileceklerini söylemek güç. Ancak Vine’ın belirttiğine göre önümüzdeki dönemde uygulamada ülke bazlı popüler ve trend video filtreleme seçeneklerini de görmek mümkün olacak.

Diğer yandan yayınlanan güncelleme sadece dil desteğini içermiyor. Zira güncellemeyle birlikte Vine kullanıcıları artık önceki videoları kaldırabilecek ve videoları taslak olarak kaydetme şansına sahip olacak.

Instagram ile girdiği özellik yarışını başa baş götüren Vine, her ne kadar rakibi kadar geniş bir kitleye seslenemese de kullanıcı sayısını hızla artırmaya devam ediyor. 40 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip uygulama Windows Phone hamlesi ve yeni dil seçenekleriyle bu rakamı hızla daha yukarıya taşıyacak gibi görünüyor.

VİNE NEDİR?

Eğer Twitter kullanıcısıysanız Vine adlı uygulamanın adını bugünlerde sıklıkla duyuyor olmalısınız. Peki nedir bu Vine uygulaması? Ne işe yarar ve nasıl kullanılır?

Ocak ayının ortasından bu yana yepyeni bir sosyal medya uygulaması hızla yaygınlaşıyor. Bu uygulamanın adı Vine (İngilizce ‘vayn’ olarak okunuyor).

Vine akıllı telefon veya tablet aracılığıyla video kaydedip arkadaşlarınızla paylaşabileceğiniz bir uygulama. Bu videoların üç önemli özelliği var; birincisi maksimum 6 saniye uzunluğunda olması, ikincisi durdurarak kaydetme özelliği, üçüncüsü ise videoların tıpkı hareketli GIF resimler gibi sonsuz bir döngü ile oynatılabilmesi.

NASIL KULLANILIR?

- Uygulamayı cihazınıza indirdikten sonra kayıt olup profil oluşturmanız gerekiyor. Bunun için kendi e-mail’inizi kullanıp yeni bir profil oluşturabileceğiniz gibi, Twitter hesabınızla uygulamaya giriş yapıp hazırdaki profilinizi de kullanabilirsiniz.

- Vine uygulamasında bir video oluşturmak için ana sayfa (Home) ekranının sağ üst köşesindeki video ikonuna tıklıyorsunuz. Burada ekrana dokunarak kayıt yapabiliyor, parmağınızı ekrandan kaldırdığınızda da kaydı durdurabiliyorsunuz.

- Vine ile ilk video çekimine başlamadan önce ekrandaki adımları takip ederek uygulamanın nasıl çalıştığını da deneyerek öğrenebilirsiniz.

- Video kaydınızı tamamladıktan sonra isterseniz Twitter veya Facebook üzerinden paylaşım yapabilirsiniz. Burada unutmamanız gereken konu ise Vine ile çektiğiniz ve yayınladığınız videonun anında herkese açık hale geliyor olması.

- Çektiğiniz videoyu internete erişim sağlayan herkes görebilir. Bu nedenle Vine ile yayınladığınız videonun mahremiyetine dikkat etmenizde yarar var.

- Vine videonuzu yayınlamadan önce çektiğiniz konu ile ilgili bir veya birkaç etiket koyarak başkaları tarafından daha kolay bulunmasını da sağlayabilirsiniz.

- Ayrıca uygulama içerisindeki bir bölümde (explore) diğer kullanıcıların videolarına göz atmanız da mümkün. Daha önceden çektiğiniz videoları Vine’da kullanmanız ise maalesef mümkün değil. Vine uygulaması için özel çekim yapmanız gerekiyor.