ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House, “Nette Özgürlük 2016” raporunu yayınladı.

Dünya genelindeki ülkelerin internet sansürlerinin ve internet özgürlüğü seviyesinin incelendiği rapora göre 2015 yılında “Kısmen Özgür” olarak değerlendirilen Türkiye’nin interneti, 2016’da “Özgür Değil” kategorisine geriledi.

Bu değişiklikle Türkiye internet özgürlüğü sıralamasında ‘interneti özgür olmayan 20 ülke’ arasında kendine yer buldu.

Dünya genelinde internet özgürlüğünün son 6 yıldır gerilediğine dikkat çekilen raporda, “İnternet kullanıcılarının üçte ikisi, hükümeti eleştirmenin sansür sebebi olduğu ülkelerde yaşıyor” denildi

DEVLETLER ANLIK MESAJ DÜŞMANI

Teknoyo.com’un haberine göre raporda bu yıl önce çıkan bir diğer önemli gelişmenin devletlerin artık WhatsApp ve Telegram gibi anlık mesajlaşma uygulamalarına yönelik artan yaptırımları oldu.

65 ülkedeki internet özgürlüğünün incelendiği rapordan öne çıkanlar şöyle:

-En özgür internete sahip olan ülkeler: Estonya, İzlanda, Kanada. İnternet özgürlüğünde en kötü skora sahip ülkeler: Çin, Suriye, İran. İnternet özgürlüğünde iyileşme gösteren ülke sayısı, 14.

- Dünya genelindeki internet kullanıcıların sadece yüzde 24’ü “Özgür internet”e sahip. -İnternet özgürlüğünde statüsü değişen ülkeler: Brezilya (2015’te ‘özgür’, 2016’da ‘kısmen özgür’), Türkiye (2015’te ‘kısmen özgür’, 2016’da ‘özgür değil’).

-Son 5 yılda (2012-2016) internet özgürlüğü skoru en fazla gerileyen 5 ülke: Ukrayna, Venezüella, Türkiye, Rusya, Etiyopya. -Son bir yılda 27 ülkede Facebook paylaşımları tutuklanmaya neden oldu.