Dünyanın en büyük sosyal iletişim ağı Facebook ilk kez silinen içerikler konusunda rapor yayınladı. Facebook tarafından yayınlanan rapora göre Türkiye en çok içerik kaldırtan ikinci ülke oldu. Şirket Türkiye’nin talebi üzerine 2 bin 14 içeriği kaldırdı.

Türkiye’nin sosyal medya üzerindeki baskıları Facebook tarafından yayınlanan yeni raporla bir kez daha tescil edildi. Facebook’un 2013 yılının ikinci yarısında kaldırdığı içerik konusunda yayınlanan raporda Türkiye, Hindistan’dan sonra en sansürcü ikinci ülke oldu.

Rapora göre Hindistan 4 bin 765 içeriğin kaldırılması için yaptığı başvurularla küresel alanda Facebook’a sansür uygulayan lider ülke olurken Türkiye ise 2 bin 14 içerik silinmesi talebiyle ikinci sırada yer aldı.

Raporda mahalli yasalara aykırı olduğundan dolayı kaç içeriğin kaldırıldığı da ilk defa belirtildi.

Türkiye’den paylaşımların silinmesi için Facebook'a en çok başvuruyu Bilgi Teknolojileri ve İlletişim Kurumu yaptı. Türkiye'den içeriklerin kaldırılmasına ait gercekleşen başvurular genellikle 'Atatürk'e hakaret' ya da 'Türk devletini kötülemek' sebebiyle yapıldı.

Facebook aynı dönemde çok sayıda Kürt facebook sayfasını da neden belirtmeden kapatmıştı. Kapatılan sayfalar arasında Barış ve Demokrasi Partisi ve bağımsız basının birçok sayfası da bulunuyordu.

Hindistan'dan gercekleşen başvuruların nedenleri arasında dinleri ve devleti aşağılama başta geliyor. Pakistan devlet kurumlarının başvurusu neticesinde de Facebook'tan 168 içerik Allah'a hakaret ve devlete eleştiri sebebiyle kaldırıldı.

Almanya'dan 84, Avusturya'dan 78, Fransa'dan 80 ve İsrail'den 133 içerik başvuru üzerine Facebook'tan silindi. Bu ülkelerden başvurular genellikle Yahudi soykırımına ait paylaşımlar sebebiyle yapıldı.  Birleşik Arap Emirlikleri 12, İtalya 5, Rusya 4, Bangladeş 3 içeriği sildirdi. Çin ise memlekette Facebook etkin olmadığı için rapora dahil edilmedi. (ANF)