Dünya genelinde yaşanan siber casusluk olaylarına bir yenisi daha eklendi. İspanyolca konuştuğu tahmin edilen korsanlarca hazırlanan ve bir devlet tarafından finanse edildiği düşünülen bir siber casusluk virüsünün 31 ülkede 380 kurumun bilgilerini ele geçirdiği iddia ediliyor.

Dünyanın önde gelen anti-virüs programları şirketi Kaspersky Lab’a bağlı araştırmacılar, ‘The Mask’ ve ya ‘Careto’ adlarıyla da bilinen virüs ile 31 ülkenin hükümetleri ile şirketlerden bilgi sızdırıldığını duyurdu. 2007 yılından bu yana kullanıldığı tahmin edilen virüsün siber casusluk amacıyla hazırlandığı ve cep telefonları ile tabletlere dahi sızabildiği iddia ediliyor.

Kasperky Lab tarafından yayınlanan bir basın bildirisine göre, virüs programı İspanyolca konuşan uzmanlar tarafından hazırlanmış. İddiaya göre, casus virüsü hayata geçirenler bir devlet adına çalışıyorlar.

HÜKÜMETLER, DİPLOMASİ VE ŞİRKETLER HEDEFLER ARASINDAYDI

Casus virüsü hedefleri arasında ise hükümetler, diplomatik misyon temsilcilikleri, enerji şirketleri, araştırma kurumları, özel mali şirketler ile siyasi parti militanları bulunuyordu. Kaspersky Lab’a göre, Careto virüsünün ele geçirdiği kurum ve ya kişilerin iletişim araçları için bu tam bir ‘felaket’ oldu. Buna göre, Careto virüsü sızdığı aletteki bulunan tüm iletişim kanallarını gördüğü ve içerisinde bulunan tüm önemli bilgileri toplayabiliyor.

Careto’nun sızdığı iletişim aletinde gizli kalmayı başardığı, siber casusluk alanındaki modülleri sayesinde de tespit edilmesi oldukça zor.

Kaspersky’e göre, virüsü kullanan korsanlar içerisine sızılan bilgisayarlardaki internet bağlantıları, klavye vuruşları ile Skype konuşmalarını elde geçirirken, ona bağlı olan diğer aletlerdeki bilgileri de çalabiliyorlardı. Cep telefonları ve tabletlere sızabilen virüsün Apple ve ya Google gibi sistemleri bulunan aletlere dahi girebildiğinin de altı çizildi.

Kaspersky’nin bildirisinde, virüsün geçtiğimiz aya kadar aktif olduğu, ancak kullanan korsanların Kaspersky Lab tarafından yapılan soruşturma sonucunda yakalanmaları ile virüsün faaliyetinin durduğu bilgisi de yer alıyor.

ANCAK DEVLETLERİN YAPABİLECEĞİ BİR ÇALIŞMA       

Fransız Haber Ajansı (AFP)’ye konuşan Kaspersky uzmanlarından Costin Raiu, casus virüsün konseptörlerinin oldukça uzman olduklarını ve şimdiye kadar gizli kalabilmeleri nedeniyle bir devlet tarafından finanse edildikleri görüşünde. Raiu, “Bu derece bir operasyonel güvenlik siber suç grupları için normal değil” diyerek, virüsün bir devlet tarafından kullanıma sokturulduğunda ısrar ediyor.

Kaspersky Lab şirketinin basın bildirisinde dikkat çekilen bir diğer nokta da, virüsü hazırlayan korsanların İspanyolca konuştuklarının tahmin edilmesi olmuş. Bildiride konuyla ilgili olarak, “Günümüzdeki bilinen bilişim saldırılarının çoğunluğunda Çince yorumların çokluğu dikkat çekerken, Almanca, Fransızca ve ya İspanyolca’ya çok nadiren rastlanılıyor” denildi.

Kaspersky’nin The Mask ve ya Careto olarak bilinen casus virüse ilişkin yürüttüğü soruşturmada, 31 ülkeden 380 kişi ve ya kurumun mağdur olduğu da belirtildi. Buna göre, virüsün sızdığı kurumların bulunduğu ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya, Çin ve Fransa da vardı. (ANF)