Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üyeleri, Azerbaycan'ın önde gelen yazarlarından Ekrem Eylisli'nin, Ermenileri düşmanı olarak kabul etmediği için ölüm tehditleri almasına tepki göstererek, Cezayir Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.

'AZERBAYCAN'A IRKÇILIK ZEHRİ BURADAN GİTTİ'

Yazar Ragıp Zarakolu, Azeri Şair Suna Araslı, Eski Milletvekili Ufuk Uras ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi Mustafa Köz'ün katıldığı basın toplantısında ilk olarak söz alan Ragıp Zarakolu, "Azerbaycan'a bu ırkçılık zehiri buradan gitti" diyerek Ekrem Eylisli'ye yönelik gerçekleştirilen ırkçı saldırılara tepki gösterdi.

'EYLİSLİ'NİN CAN GÜVENLİĞİ YOK'

Eylisli'ye yönelik gerçekleştirilen saldırıları insanlık ayıbı olarak nitelendiren Zarakolu, "Oraya faşistleri biz gönderdik. Dolayısıyla yaşanan saldırılara dur demek bizlerin görevidir" diye konuştu. Zarakolu'nun ardından konuşan Suna Araslı ise, Eylisli'ye "vatan haini" diyerek saldıranlara, "Vatan haini olmak insanlık haini olmaktan iyidir" diyerek tepki gösterdi. Araslı, Eylisli'nin can güvenliğinin olmadığını ve Cuma günü İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'ne başvuracaklarını dile getirerek, "Eylisli'nin can güvenliğinin sağlanması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

ELYİSLİ İÇİN İMZA KAMPANYASI BAŞLATILACAK

Mustafa Köz ise, "Yaşananları insanın ne aklı alıyor ne de vicdanı" diyerek, "Yaşanılan sorunların barış ile aşılmasını isteyen bir yazarın kapısına Azeri halkını yığmak hiçbir vicdanla açıklanamaz" dedi. Bunun yalnızca Elyisli'nin değil tüm insanların ortak sorunu olduğunu vurgulayan Köz, Türkiye Yazarlar Sendikası olarak bu meselenin takipçisi olacaklarını söyledi.

'YAŞAMI TEHDİT ALTINDA'

Konuşmaların ardından basın açıklamasını okuyan Aydın Engin, Azeri ve Ermeni halkların bir arada yaşaması için mücadele veren Elyisli'nin yaşamının tehdit altında olduğunu söyledi.

"Aliyev rejiminden işaret alan ırkçılar harekete geçiyor" diyen Engin, "Hrant için, 'bir gece ansızın gelebiliriz' diyenler Elyisli'nin evinin önünde, 'baltanı kap gel' diye çığlık atıyorlar. Çağırdıkları insan ise Gurgen Makaryan adlı Ermeni subayı uykusunda balta ile başını keserek öldüren Azeri subay Seferov'dan başkası değil. Başka bir vekil Elyisli'nin kulağını getirene 10 bin manat ödül vereceğini söylüyor" dedi. Engin, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak Elyisli için imza kampanyası başlatacaklarını belirterek, "Herkesi barışa ve Elyisli'ye destek olmaya çağırıyoruz" diye konuştu. (yuksekovahaber)