Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) 31. kuruluş yılı nedeniyle, öğrenciler bir çok yerde protesto gösterileri düzenledi.


İSTANBUL

İstanbul'da, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde bir araya gelerek Beyazıt Meydanı'na yürüyen öğrenciler, "YÖK'e reform değil, üniversitelere özgürlük, savaş değil, halkların kardeşliği için yürüyoruz", pankartı taşırken, "YÖK'e hayır, eşit parasız bilimsel anadilde eğitim", "Açlık grevi 56. gününde, zindanda direnen tutsaklara bin selam", "Ölüm değil çözüm istiyoruz" sloganları atıldı.

Beyazıt Meydanı'na YÖK Karşıtı İnisiyatif adına açıklamayı okuyan Fırat Ekici, "AKP Hükümeti YÖK'ün ismini değiştirse bile darbeci zihniyetin ürünü, bilim dışı YÖK düzeni değişmemektedir. Yeni yasa tasarısıyla 'üniversite konseyleri' adıyla patronlar ve belediye başkanları üniversitenin rektörünü belirleyecek" dedi.

Üniversitelerde ırkçı, gerici, bilimden uzak, cinsiyetçi bir eğitim olduğunu söyleyen Ekici, ayrıca açlık grevlerine de dikkat çekerek, "Cezaevlerinde yıllardır süren tecrit uygulamalarına karşı, anadilde savunma ve eğitim hakkı için yüzlerce tutsak açlık grevindedir. Baskılara ve tecrite karşı yükseltmiş oldukları bu sese ortak olmalıyız," açıklamasında bulundu.

MERSİN

Mersin Üniversitesi’nde Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifleri ve Genç-Sen üyesi öğrenciler, YÖK’ün kuruluşunu protesto amacıyla bir eylem gerçekleştirdi. Yapılan protesto gösterisinde açlık grevine destek verildi.

Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi önünde bir araya gelen öğrenciler adına açıklamayı yapan Genç-Sen MYK üyesi Hakan Aktaş, "yüzlerce öğrenci sadece AKP’ye karşı çıktıkları için tutuklandı. Bu da yetmedi ‘her üniversiteye bir cami’ ‘dindar ve kindar bir nesil istiyoruz’ dediler. Gericilik eliyle kendilerine biat edecek bir gelecek yaratmak istiyorlar” dedi.

Açıklamada açlık grevlerine duyarlılık çağrısı da yapıldı.  

İZMİR

YÖK'ün kuruluş yıldönümünde Ege Üniversitesi'nde protesto yürüyüşü düzenlemek isteyen öğrencilere polis müdahale etti. Çok sayıda öğrenci yaralandı, en az 58 öğrenci gözaltına alındı.

Ege Üniversitesi'nde görev yapan akademisyenler ise polis saldırısına tepki göstererek, bir basın açıklaması düzenledi. Akademisyenler "Özgür düşünce ve tartışma zemini olması gereken üniversite kampüsüne, tam teşekküllü ‘robokop’lar ve zırhlı araçlar yakışmamaktadır. Biz Ege Üniversitesi çalışanları olarak, üniversite kampusu içerisinde, şiddete başvurmayan her türlü söz söyleme denemesinin özgür ve güvenli bir ortamda önünün açılmasını ve polisiye tedbirlerle bastırılmaya çalışılmamasını talep ediyoruz," açıklamasını yaptı.

İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi’nde de YÖK protesto edildi. kuruluşunun 32. yılında çeşitli gençlik örgütleri ve demokratik kitle örgütleri YÖK’ü ve eğitim sistemini üniversite içerisinde yaptıkları bir eylemle protesto ettiler.

Hukuk fakültesi önünde başlayan eylemde “Parasız, Bilimsel, Anadilde Eğitim İçin YÖK’e Hayır- YÖK Karşıtı Öğrenciler” ve “Suriye’de Emperyalist Savaşa Ve İşgale Hayır- YÖK Karşıtı Öğrenciler” imzalı iki pankart açıldı.

SAMSUN

Samsun'da Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) eğitim gören bir grup öğrenci Ziraat Fakültesi önünden Mühendislik Fakültesi ve Fen-Edebiyat Fakültesi'ne ellerinde döviz ve pankartlarla yürüyüş düzenlediler.

Fen- Edebiyat Fakültesi önünde grup adına basın açıklaması yapan Dilek Cansu, YÖK'e ve AKP'ye karşı Türkiye'nin dört bir yanında eğitim gören üniversiteli gençlerin 9 Kasım'da Ankara'da olacağını söyleyedi.

Basın açıklamasının ardından bir süre daha slogan atan öğrenciler, daha sonra dağıldı.



KOCAELİ

9 Kasım’da Ankara’da düzenlenecek olan Büyük Öğrenci Mitingi’ne çağrı amacıyla Kocaeli Üniversitesi’nde düzenlenmek istenen yürüyüşe Özel Güvenlik Birimleri (ÖGB) saldırdı

Sosyal Tesisler önünden Rektörlük’e yürümek isteyen üniversitelilerin önü, kısa bir süre sonra ÖGB'ler tarafından kesildi. Ancak yürüyüşe devam etmek isteyen öğrencilere ÖGB'ler tekme, yumruk ve copla saldırdı. Astım krizi geçiren bir öğrenci hastanelik olurken, olaylar esnasında merdivenlerden yuvarlanan çok sayıda öğrenci de yaralandı.

Daha sonra ÖGB barikatını aşan öğrenciler Rektörlük'e doğru yürüyüşe geçti. Burada da öğrencilere polis izin vermedi. Öğrenciler burada yaptıkları açıklamada, "YÖK'ün kuruluş yıldönümünde, aradan geçen 31 yıla karşın zihniyette hiçbir değişiklik olmadığını" söylediler.

KOÜ öğrencileri, 9 Kasım'da Ankara'da olmak için çağrıda bulundu. (anf/etha/sendika)