Ankara 8. Sulh Ceza Hakimi Bahadır Çoşlu, dört eski bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine konulan yayın yasağının kaldırılması için yapılan başvuruları değerlendirdi.

7. Sulh Ceza Hakimliği, komisyon haberlerine yayın yasağı konulmasına karar vermişti. Başta CHP’liler olmak üzere bu karara itirazlar yapıldı. İtirazı görüşen 8. Sulh Ceza Hakimliği, kararını verdi. Hakimlik, itirazı reddetti, yayın yasağı kararının hukuka uygun olduğuna hükmetti.

TALEBİN REDDİNE KARAR VERİLDİ

CHP Milletvekilleri Erdal Aksünger, Osman Korutürk, Rıza Türmen, Emre Köprülü ile eski CHP Milletvekili Şahin Mengü'nün itirazlarını karara bağlayan hakimliğin değişik iş kararında, şunlar kaydedildi:

"Hakimliğimizce yapılan inceleme sonucunda; dayanılan gerekçeler ile evrak kapsamına göre Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliğinin 25 Kasım 2014 tarih ve 2014/4205 değişik iş sayılı kararı usul ve yasaya uygun bulunduğundan talebin reddine karar verilmiştir."

TBMM Başkanlığı, 21 Kasım 2014’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazı göndererek, komisyon tarafından gizli olarak yürütülen soruşturmayla ilgili basın ve yayın organlarınca, Anayasa’nın 38’inci, TBMM İçtüzüğü’nün 110’uncu ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 157’nci maddelerinde düzenlenen, soruşturmanın gizliliğini ihlal edici ve masumiyet karinesini zedeler şekilde yayınlar yapıldığı belirtildi ve “soruşturmanın sağlıklı yürütülmesini takiben, soruşturmanın bitim tarihi olan 27 Aralık 2014’e kadar yayın yasağı kararı aldırılması” istenmişti .