25 Aralık’ta başlatılan yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında işadamı Yasin El Kadı, 21 Şubat’ta Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı’na geldi.

Engellenen 2. dalga yolsuzluk operasyonunda Başbakan Erdoğan’la birlikte gizli ortak olduğu öne sürülen ve yıllarca uluslararası terör listesinde yer alan Yasin El Kadı’nın Başbakan Erdoğan’la özel ilişkileri olduğu iddia ediliyor.

Adliyeye avukatlarıyla gelen Yasin El Kadı, burada soruşturmayı yürüten TMK 10. maddesiyle görevli savcılar İsmail Uçar, Fuzuli Aydoğdu, İrfan Fidan ve Murat Çağlak'a ifade verdiği öğrenildi.

Yasin El Kadı'nın oğlu Muaz Kadı'nın ise dün adliyeye avukatlarıyla gelerek soruşturmayı yürüten savcılara ifade verdiği belirtildi.

Bu arada, soruşturma kapsamında savcılığın, bugüne kadar 45 kişinin ifadesine başvurduğu öğrenildi.

Geçtiğimiz günlerde basında Yasin El Kadı ile Başbakan Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın buluşmasının fotoğrafları yayınlanmıştı. 11 Eylül saldırısının ardından Birleşmiş Milletler ve ABD tarafından teröre destek veren isimler listesinde olduğu iddiasıyla kara listeye alınan, Bakanlar Kurulu kararı ile 11 Ekim 2012'ye kadar Türkiye'ye girişi yasak olan Yasin El Kadı ile Başbakan Erdoğan'ın 14 Nisan 2012'de Haliç Kongre Merkezi'nde görüştüğü, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da görüşmeye katıldığı iddia edilmişti.

İkinci dalga yolsuzluk soruşturmasındaki iddiaya göre, Birleşmiş Milletler'in terör listesinde olan Yasin El Kadı Başbakanlık Koruması'yla Türkiye'ye girip çıkmış.

YASİN EL KADI’NIN KAZA KAYITLARI ORTAYA ÇIKTI

Bu arada, El Kaide ile temasları olduğu iddia edilen Yasin El Kadı’nın 15 Şubat 2013 gecesi İstanbul Merter’de geçirdiği trafik kazasıyla ilgili, Başbakan Erdoğan ve Usame Kutup arasında geçtiği belirtilen ses kayıtları da ortaya çıktı. Usame Kutup böyle bir görüşme olmadığını iddia ediyordu.

Mısır asıllı işadamı Usame Kutub olduğu iddia edilen bir şahsın 15 Şubat 2013 gecesi İstanbul Merter’de geçirdiği trafik kazasıyla ilgili telefon görüşmeleri internete düştü.

Başbakan Tayyip Erdoğan ve Kutub’un olduğu iddia edilen ses kayıtlarında Kutub, kazayla ilgili bilgi veriyor. Kutub, kazada Yasin El Kadı’nın hafif yaralandığını, Başbakan’ın koruma amiri olan İbrahim Yıldız’ın ise baygın olduğunu söylüyor. Erdoğan da onları bir hastaneye yönlendiriyor ve oğlu Bilal’i yardımcı olması için gönderdiğini belirtiyor.

Hürriyet'in haberine göre, Usame Kutub, 28 Aralık 2013’te verdiği röportajda şunları söylemişti: “Bu kazadan sonra Başbakan veya yakını kimse ile görüşmedim. Ancak Başbakanımızın kazadan haberdar olduğunu ve suikast ihtimalinden dolayı tedirgin olduğunu duydum. Bence de bu normal bir kaza değildi. Suikast veya başka bir komplonun sonucuydu.”

İddialara göre, Etiler’deki Polis Okulu arazisini ihalesiz ucuza kapatarak büyük vurgun vuran Bosphorus360 adlı şirket Cengiz Aktürk’ün üzerine görünse de, gizli bir avukat protokolüyle Bilal Erdoğan ve Usame Kutup da bu şirkete ortak.