Uzun süredir kanser tedavisi gören ilahiyatçı Yaşar Nuri Öztürk, 71 yaşında yaşamını yitirdi.

Öztürk, mide kanseri teşhisiyle 2011’de ameliyat olmuştu.

Geçtiğimiz günlerde rahatsızlığından dolayı Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan, burada bir süre tedavi gördükten sonra doktorlar tarafından evine gönderilen Öztürk, akşam saatlerinde hayatını kaybetti.

YAŞAR NURİ ÖZTÜRK KİMDİR?

Yaşar Nuri Öztürk, Trabzon’un Sürmene ilçesinin Küçükdere köyünde doğmuştur.

İlk eğitimini babasından Kuran okuyarak aldı ve dokuz yaşında hâfız oldu. On yıllık klâsik medrese eğitiminden sonra hukuk ve ilahiyat eğitimini tamamladı.

12 yıl imamlık ve vaizlik yaptıktan sonra üniversiteye tekrar dönerek 1980 yılında “İslâm Felsefesi” konulu doktorasını tamamladı ve 1986 yılında aynı dalda doçent oldu.

Ortadoğu, Balkanlar, Avrupa ve Afrika ülkeleri, ABD, Güney Kore ve Japonya’da kendi alanı ile ilgili akademik araştırmalar yapan Öztürk, ayrıca Fransa’da Grenoble Üniversitesinde çalıştı.

New York’ta “İslâm Düşüncesi ve Çağdaş Sûfî Düşünce” dersleri okuttu.

Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca dillerinde çeşitli çalışmaları bulunan Yaşar Nuri Öztürk, 1978 ve 1982’de “Türkiye Millî Kültür Vakfı” ödülünü kazandı.

1993 yılında İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne kurucu dekan olarak atanan Öztürk, 2002 Genel Seçimlerinde CHP İstanbul milletvekili seçildi.

CHP’den istifa ederek kendi partisi olaran Halkın Yükselişi Partisi’ni (HYP) kurdu. 4 yıl boyunca HYP Genel Başkanlığı yaptı.

Öztürk, genel başkanlıktan 2009 Ekim ayında istifa ederek siyasi hayatına son verdi.