Vicdani retçi, HDP PM Üyesi ve LGBTİ Aktivisti Mehmet Tarhan, bu sabah Aydın girişinde gözaltına alındı.

Evrensel’in haberine göreTarhan, içerisinde olduğu otobüsün kent girişinde durdurularak GBT taraması yapılması sonrası "askerlik kanununa muhalefet"ten araması olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığını aktardı. Tarhan, Aydın Emniyetine götürüldü. Sağlık kontrolünden geçirilen Tarhan, ifadesinin alınmasından sonra serbest bırakıldı.

Yakalama kararı nedeniyle Aydın’da gözaltına alındığını söyleyen Tarhan, önce savcılığa, ardından askerlik şubesine götürüldüğünü söyledi ve ekledi:

“Askerlik şubesinde birliğe teslim olmam için iki gün süre verdiler ve serbest bıraktılar. Bu şu anlama geliyor: Hakkımda yeniden yakalama kararı çıkartacaklar. Yani ‘sivil ölüm’ süreci yeniden başlayacak.”

Sivas Askeri Ceza Mahkemesi Şubat ayında Tarhan hakkında, AİHM kararına rağmen 15 ay hapis cezası ve 9 bin TL para cezası vermişti.

TARHAN, 2001 YILINDA VİCDANİ REDDİNİ AÇIKLAMIŞTI

Tarhan, 2001 yılında askerlik yapmayı reddetmiş ve vicdani reddini açıklamıştı. 2005 yılında ise zorla askere alınmış, hakkında “emre itaatsizlik”ten iki ayrı dava açılmış, askeri hapishanede tutuklu bulunduğu süreçte kötü muameleye maruz kalmıştı.

Tarhan askerlik yapmayı reddetmesine rağmen, eşcinsel kimliğinden ötürü Anayasa’ya ve AİHM’e aykırı bir şekilde fiziksel muayeneye sokulmak istenmişti.

25 Mayıs 2005 tarihli bir tutanağa göre, Tarhan’ın saç ve sakalının kesilmesine karşı çıkması sonucunda yedi asker tarafından zor kullanılarak saç ve sakalı kesilmiş, Tarhan o gün yedi veya sekiz asker tarafından yere yatırıldığını ve üstüne çıkılarak saç ve sakalının kesildiğini, bundan dolayı vücudunun çeşitli bölgelerinde bereler, sıyrıklar ve ağrılar meydana geldiğini ifade etmişti. Tarhan, aynı tarihte yirmi sekiz gün sürecek bir açlık grevine başlamıştı.

AİHM TÜRKİYE'Yİ SUÇLU BULMUŞTU

Tutuklu kaldığı süreçte yaşananlar ve vicdani ret hakkına ilişkin Tarhan’ın AİHM’e yaptığı başvuruda ise AİHM düşünce, vicdan ve din özgürlüğünün demokratik bir toplumun temellerinden olduğunu belirterek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edildiğine karar vermişti.

AİHM, Türkiye’yi 10 bin Avro tutarında manevi tazminat cezasına çarptırmıştı.