Van 3.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2010 yılında haklarında "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla sürdürülen soruşturma kapsamında Van Belediye Başkanı BDP’li Bekir Kaya, Edremit Belediye Başkanı BDP’li Abdülkerim Sayan, merkeze bağlı Bostaniçi Beldesi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş'in de aralarında bulunduğu 10 partili gözaltına alındı.

 

BEKİR KAYA: HAKKIMIZDAKİ KARARI ERDOĞAN VE ATALAY VERDİ

Van Belediye Başkanı Kaya’nın Cumhuriyet Mahallesi’ndeki evinde saat 05.00 sıralarında baskın yapılarak arama başlatıldı. 3 saat süren aramadan sonra Kaya gözaltına alınarak Van Belediyesi'nin hizmet binası olarak kullandığı Seyit Fehim Arvasi Mahallesi'ndeki Prefabrik binasına götürüldü. Kaya, evinden çıkarıldığı esnada gazetecilere kısa bir açıklamada bulundu. Haklarındaki yakalama kararının Başbakan Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından alındığını belirten Kaya, "Hakkımızdaki kararı televizyonlarda Erdoğan ile Atalay verdi" diyerek, Erdoğan ve Atalay'ın ifade işlemleri sırasında da hazır beklemesini umduklarını söyledi.

 

Aynı saatlerde Başkale İlçe Belediye Başkanı Hecer Sarihan, Muradiye Belediye Başkanı İzzet Çelik, evlerinden, Özalp İlçe Belediye Başkanı Murat Durmaz ise bulunduğu Antep'te gözaltına alındı. Gözaltına alınan Muradiye Belediye Başkanı İzzet Çelik’i Van'a götüren polis aracı kaza yaptı. İzzet Çelik hafif yaralandı.

 

BDP Başkale BDP eski ilçe başkanı Derviş Polat, Muradiye İlçe başkanı Şirin Yıldız ve İzmir'de bulunan Van eski İl Başkanı Cüneyt Caniş de gözaltına alındı.

 

Birçok yerde aramalar devam ederken, gözaltı sayısının artması bekleniyor. Bu arada dosyada gizlilik kararı bulunduğu öğrenildi.