Adana Valiliği'nin 'el yapımı patlayıcı atarken hayatını kaybettiği'ni iddia ettiği İbrahim Aras'ın bedeninde bir patlayıcı bulgusu yok.

MOBESE kaydında göre Aras'ın elinde bir cisim bulunmuyor. Emniyet, savcılığa gizli tanık dinlemeyi önermiş ve dosyaya Aras'ın geçmiş eylem fotoğraflarını koymuş!

İsmail Saymaz'ın Radikal'de yer alan haberine göre Adana’daki, 15 yaşındaki İbrahim Aras’ın Lice olaylarını protesto sırasında hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturmada Emniyet’in hazırladığı fezlekede “Olayın oluş şekli, olayın ne ile gerçekleştiği ve olayı gerçekleştiren şahıs ya da şahısları tespiti mümkün olmamış” ifadesi yer aldı.

Adana Emniyeti, bu ifadeye rağmen savcılığı, “buldukları” bir gizli tanığı dinlemeyi önerdi. “Gizli Tanık” arayışına çıkan Emniyet, Aras’ın geçmişte katıldığı eylemlerde çekilmiş resimlerini de, ölümle ilgisi olmadığı halde dosyaya soktu. Aras Ailesi’nin avukatı Vedat Özkan, “Polisin aklanması için gösterilen çaba, faillerin bulunması için gösterilseydi muhtemelen şu ana kadar olay aydınlanmış olurdu” dedi.

Lice’deki yol kapatma eylemi sırasında iki protestocunun askerin açtığı ateş sonucunda ölmesinden sonra Adana’da, 15 Haziran’da bir eylem gerçekleşmişti. Eyleme katılan 15 yaşındaki İbrahim Aras kafası parçalanarak can vermişti. Aras’ın kafasına isabet eden bir gaz fişeğiyle öldüğü ileri sürülürken; kimi yayın organlarında, patlayıcı atarken hayatını kaybettiği iddia edilmişti. Adana Emniyet Müdürlüğü’nün hazırlayıp savcılığa gönderdiği fezlekeye, ulaşıldı. Fezlekede, Adana Kriminal Polis Laboratuarı’nın raporuna yer verildi. Raporda, Aras’ta “herhangi bir patlayıcı madde kalıntısına rastlanılmadığı” belirtildi. Keza MOBESE görüntüleri üzerinde yapılan incelemede, Aras’ın elinde herhangi bir cismin görülmediği ifade edildi.

Emniyetin savcılığa gönderdiği yazıda o gün bölgede 109 polisin görevli olduğu, 24’ünün gaz, 14’ünün savunma tüfeği kullanıcısı, sekizinin TOMA sürücüsü ve üçünün de Landrover sürücüsü olduğu ifade edildi. Gösteride; değişik markalarda 260 gaz fişeği, 285 ses ve ışık fişeği, 632 adet savunma tüfeği mühimmatı ve beş el gaz bombası atıldı. Gösteriler sırasında polisle silah ve molotofkokteyli ile karşılık verildiği ileri sürüldü.

Avukat Vedat Özkan tarafından savcılığa sunulan dilekçede, soruşturmanın polisi aklama düşüncesiyle yapıldığını belirtilerek, “Polisin aklanması için gösterilen çaba, faillerin bulunması için gösterilseydi muhtemelen şu ana kadar olay aydınlanmış olurdu” dedi. Aras’ın ölümüyle ilgisi olmayan, geçmişte katıldığı eylemlerin resimlerinin dosyaya konduğunu anlatan Özkan, soruşturmanın Adana TEM’den alınıp Ankara Emniyeti’ne devredilmesini istedi.