Halkların Demokratik Kongresi (HDK), üzerinden 40 gün geçmesine rağmen soruşturmada bir ilerleme sağlanamayan Roboski Katliamı'na ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile Roboski köyünde bombalama için istihbarat sağlayanlar, bombalama emri veren askeri ve sivil yetkililer ile emri uygulayan tüm askeri personel hakkında suç duyurusunda bulundu.

 

HDK öncülüğünde, insan hakları savunucuları, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, aydın ve akademisyenlerden oluşan 100 kişinin imzasının yer aldığı suç duyurusu dilekçesi Çağlayan Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasının ardından savcılığa verildi. "Uludere katliamının sorumluları açıklansın, adalet istiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada, "Başbakan Erdoğan hesap verecek", "Katil devlet hesap verecek" ve "Katiller belli hesap sorulsun" sloganları atıldı.

 

Suç duyurusunda bulunanlar adına açıklamada bulunan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Gencay Gürsoy, katliamın Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yapıldığının açık bir şekilde ortada olduğunu söyledi. Katliamın sorumlularının, Genelkurmay Başkanı ve Başbakan'a kadar uzanan bir zincir olduğunu belirten Gürsoy, olayı Dersim Katliamı'na benzeterek sorumluların cezalandırılmasını istedi.

 

Ardından konuşan ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Uludere'de yaşananların, devletin son dönemde Kürt halkına dönük sindirme, baskı altına alma, katletme politikasının bir parçası olduğunu söyledi. "Uludere'de devlet kendi halkını katletti" diyen Yüksekdağ, aynı zamanda mücadele eden halklara gözdağı verilmeye çalışıldığını söyledi. Yüksekdağ, AKP'nin katliamın sorumluluğunu kabul etmesini ve Kürt halkı ile Türkiye halklarından özür dilemesini, aynı zamanda siyasi ve askeri operasyonlara son verilmesini istedi.

 

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, "Uludere'ye gittiğimizde katliamı gördük" diyerek Başbakan Erdoğan'a "34 yurttaşın üzerine bomba yağdırırken senin Ortadoğu diktatörlerinden ne farkın var? Sokak ortasında çocuklar gençler yargısız infazla öldürülürken Ortadoğu diktatörlerinden ne farkın var?" diye sordu. Gürkan, Uludere katliamının sorumluları açığa çıkana kadar takipçisi olacağız" dedi.

 

Konuşmalar ardından suç duyurusu dilekçesi savcılığa teslim edildi. Suç duyurusu dilekçesinde Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Özel hakkında "toplu katliam" suçundan soruşturma başlatılması talep edilirken, 34 kişinin yaşamını yitirdiği olay için "Kürt köylülerine gözdağı vermeyi amaçlayan bir katliam" denildi. Dilekçe ile birlikte, bölgede incelemelerde bulunan insan hakları kuruluşlarının raporları da delil olarak sunuldu.

 

Suç duyurusu metninde ayrıca Ercan Kanar, Ergin Cinmen, Erdoğan Aydın, Erol Katırcıoğlu, İlkay Akkaya, İlknur Birol, Jülide Kural, Osman Kavala, Saruhan Oluç, Yasemin Göksu, Yusuf Çetin'in de aralarında olduğu çok sayıda siyasetçi, aydın, yazar, sendikacı, akademisyenin imzası bulunuyor. (ETHA/ANF)