Kuzey Kıbrıs'ta askerde gördüğü işkence sonucu ölen Uğur Kantar'la ilgili görülen davada yine sonuç çıkmadı. Bir sonraki duruşma 20 Nisan'a ertelenirken Ankara Adli Tıp Kurumu'nun Kantar'ın ölüm nedenini tespit edememesi dikkat çekti.

 

Ekin KARACA / BİA

 

Kuzey Kıbrıs'ta askeri cezaevinde disiplin koğuşunda gördüğü işkence sonucu hayatını kaybeden Uğur Kantar'la ilgili görülen davanın üçüncü duruşması bugün Girne Askeri Mahkemesi'nde görüldü.

 

Tutuksuz yargılanan ve davanın tek rütbeli sanığı olan Astsubay Ayhan Şentürk'ün hazır bulunduğu duruşmada mahkeme heyeti Şentürk hakkında tutuklama kararı vermezken, bir sonraki celseyi 20 Nisan 2012'ye erteledi.

 

Kantar ailesinin avukatlarından Teoman Özkan, tutuksuz yargılanan sanık Şentürk'ün işkenceye göz yumduğunu ve bu nedenle sivil mahkemede yargılanması için askeri mahkemenin görevsizlik kararı vermesini talep ettiklerini söyledi.

 

Askeri mahkemenin suç vasfının değişebileceğini ileri sürerek bu taleplerini reddettiğini söyleyen Avukat Özkan, mahkemenin dinlenmeyen mağdur ve tanıkların talimat sonuçlarının beklenmesine karar verdiğini söyledi.

 

SIRALI AMİRLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Avukat Özkan, Ankara Adli Tıp Kurumu'nun Uğur Kantar'ın ölüm nedenine dair sonuç bulamaması üstüne dosyanın İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesinin kararlaştırıldığını ifade etti.

 

Ayhan Şentürk hakkında görevsizlik talebi ve üst rütbeli sorumlular hakkında suç duyurusu talepleri olduğunu söyleyen Özkan, sözlerine şöyle devam etti:

 

* Bu duruşmada ve önceki duruşmada tanık ve mağdur anlatımları doğrudan Ayhan Şentürk'ü işaret etti. Şentürk de kendisinin üstünde üç tane görev olduğunu söyledi ve kendisine bu görevleri verenlerin sorumlu olduğunu söyledi.

 

* Biz sıralı amirler hakkında da suç duyurusunda bulunduk. Mahkeme de bu konuda gerekli girişimlerde bulunulacağını beyan etti ve bir sonraki celseyi 20 Nisan'a ertelendi.

 

* Şentürk'ün üstünde sadece tümen komutanı varmış. Arada başka sıralı amir yokmuş; cezaevi doğrudan tümen komutanına bağlıymış.