Twitter'da günün "top trendleri" arasında birinci sıraya oturan "sarmasikderneginebagisyok" başlığı hakkında bianet'e konuşan Sarmaşık Derneği Genel Sekreteri Camcı, dernek kurucuları arasında AKP'li ve CHP'li milletvekillerinin de olduğunu söyledi.

Ekin KARACA / BİA

Van'da yaşanan 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından toplumun farklı kesimlerinden pek çok kurum, kuruluş, dernek ve belediye, depremden zarar gören insanlar için yardım kampanyası başlattı.

Ancak bu yardım kuruluşlarından Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, twitter'da günün en çok konuşulan başlıklarından biri oldu. Twitter tabiriyle "top trend" olan Sarmaşık için "sarmasikderneginebagisyok" başlığı açıldı.

Binlerce kişinin Sarmaşık Derneği'nin PKK'yi desteklediği ve Sarmaşık Derneği'ne gönderilecek her yardımın mermiye dönüşeceği yönünde ortaya attığı iddialar üzerine Sarmaşık Derneği'ni aradık.

"AKP'Lİ DE CHP'Lİ DE VAR"

bianet'e açıklama yapan Sarmaşık Derneği Genel Sekreteri Şerif Camcı, twitter'da haklarında ortaya atılan iddiaları önemsemediklerini, ancak böylesi acılı günlerde toplumun bu şekilde bölünmüş olduğunu görmenin kendilerini üzdüğünü söyledi.

Derneğin kurucuları arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun da, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekili Kudrettin Arzu'nun da, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın da olduğuna dikkat çeken Camcı, 2005'de bir araya gelen farklı kesimlerden insanların sekiz aylık bir çalışma sonunda bu derneği kurduğunu ifade etti.

"14 GÜN DENETLENDİK"

İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin derneklerini 14 gün boyunca denetlediğini ve hazırlanan raporda tamamen yasalara ve tüzüğe uygun bir dernek olduklarının kanıtlandığını söyleyen Camcı, sözlerine şöyle devam etti:

"Denetleme raporu önümde ve isteyene gönderebilirim. Sosyal medyada bahsedildiği gibi bazı gruplara para aktarıldığı yönünde iddialar gerçeği yansıtsaydı, bu 14 günlük denetleme sürecinde herhalde müfettişler tarafından tespit edilirdi. Ancak bizim yasalara ve tüzüğe uygun çalıştığımız İçişleri Bakanlığı raporunda da doğrulandı."

2600 AİLEYE YARDIM

Bugün olduğu gibi dedikoduların ortaya atılmasının önüne geçmek için Diyarbakır'da her siyasi kesimi içine alan bir çalışma organize ettiklerini söyleyen Camcı, eş zamanlı beş ayrı program organize ettiklerini ve bu programların tümünün yurttaşların dayanışmasıyla oluşturulan bütçe yardımıyla sürdürdüklerini ifade etti.

Açlık sınırında olan 2600 aileye her ay düzenli gıda yardımı yaptıklarını, çocukların eğitim ihtiyaçlarını ilköğretimden doktora aşamasına kadar karşıladıklarını söyleyen Camcı, ayrıca kadın sağlığına ilişkin çalışmalar yaptıklarını ve meslek edindirme kursları da düzenlediklerini sözlerine ekledi.

"YARDIMLARI BİZ ALMIYORUZ, YÖNLENDİRİYORUZ"

İnsanların Diyarbakır'da Van'daki depremzedelere yardımcı olabilmek için karınca kararınca destek olmaya çalıştığını söyleyen Camcı, "Kadının biri bir tane kazağını getiriyor, çocuk oyuncağını getirip veriyor, herkes küçük de olsa yardımcı olmaya çalışıyor" dedi.

Kendilerinin gelen yardımları belediyelere ve kriz masasına yönlendirdiklerini söyleyen Camcı, kampanyayı kendileri üzerinden yürütmediklerini ifade etti ve zaten valilik tarafından yardımları doğrudan kendilerinin toplanmasına izin verilmediğine dikkat çekti.

Kendilerinin de hiçbir zaman böyle bir talepleri olmadığını söyleyen Camcı, tek dertlerinin Van'a daha fazla yardım ulaşması olduğunu söyledi. (EKN)

*İçişleri Bakanlığı'nın 14 gün süren denetim sonrası hazırladığı rapor.