Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri adalet arayışlarının 536'ncı haftasında da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. Eyleme, katledilen Savaş Buldan'ın eşi ve HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu ve Hüda Kaya ile CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da destek verdi.

"Failler belli kayıplar nerede?" yazılı pankartın önünde oturan Cumartesi Anneleri, ellerinde "faili meçhul"e kurban giden yakınlarının fotoğraflarını ve sevgiyi temsil eden kırmızı karanfilleri taşıdı. Cumartesi Anneleri'nin bu haftaki eyleminde, 1993 yılının Mayıs ayında JİTEM'le bağlantılı Hizbul-kontra tarafından evlerinden alıkonularak kendisinden bir daha haber alınamayan İbrahim Çelik ve oğlu Edip Çelik'in akıbeti soruldu. Eylemde konuşan İbrahim Çelik'in kızı Feryal Çelik, "Çocuklarım dedesini ve dayısını arıyor. Bu zulüm daha ne kadar sürecek" dedi.

'BABAM İNSANLIK ONURU İÇİN MÜCADELE ETTİ’  

Eylemde ilk olarak gözaltında kaybedilen Hüseyin Taşkaya'ın oğlu Şerif Taşkaya söz aldı. Taşkaya, babasının gözaltına alındığında işkenceye maruz kaldığını ifade etti. Babalarını son görüşleri olduğunu ve bir daha göremediklerini belirten Taşkaya, bu güne kadar verdikleri mücadelede ise hiçbir sonuç elde edemediklerini dile getirdi. "Gözaltına alınması babamın ölümüymüş" diyen Taşkaya, babasının mezarının olmamasına tepki gösterdi. Devletin kendilerine hiçbir zaman insancıl bir yaşam sunmadığını söyleyen Taşkaya, "Her zaman işkence, baskı ve asimilasyona maruz bırakıldık. Babam bu baskılara inat insanlık onuru için mücadele etti. İnsan olmak istiyorlarsa failler bulunsun" diye konuştu.

'ÇOCUKLARIM DEDESİNİ VE DAYISINI ARIYOR’    

Daha sonra söz alan "faili meçhul" bir şekilde kaybedilen İbrahim Çelik'in kızı Feryal Çelik, 30 yıldır babasının akıbetinin belli olmadığını söyledi. Babasının ve kardeşi Edip Çelik'in hiçbir suçunun olmadığını dile getiren Çelik, "Tek suçumuz Kürt olmaktı" dedi. Babasının akıbetini sorduklarında, "Gidin sizi Apo kurtarsın" şeklinde yetkililerden yanıt aldıklarını aktaran Çelik, "Kardeşim ve babamın mezarını istiyorum. Şimdi çocuklarım da dedelerini ve dayılarını arıyor. Bu zulüm daha ne kadar sürecek" diye konuştu.

'AĞAR, MAĞDUR DİYE SAVUNULDU’    

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da konuşmasında, dün 14 Haziran'da 1993 tarihinde Şırnak'a bağlı Görümlü beldesinde altı köylüyü gözaltına aldıktan sonra işkenceyle öldürülüp bedenlerini kaybettikleri iddiasıyla Ankara 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası talebiyle yargılanan emekli Tuğgeneral Mete Sayar'ın da aralarında bulunduğu 6 subay hakkında çok önemli tanıklıklara rağmen beraat kararının çıkmasına tepki gösterdi.

Yine 90'lı yıllarda 19 faili meçhul cinayetle ilgili Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, İstanbul'dan telekonferans yöntemiyle ifade veren dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar'ın suçlamaları reddettiğini belirterek, "Devlet Ağar'ı davaya getiremedi" dedi. Tanrıkulu, davada tanıklık eden 2 kişinin ise "Mehmet Ağar bu davanı mağdurudur" dediğini belirterek, tepkisini dile getirdi. Mücadelelerini Galatasaray Meydanı'nda sonuç alıncaya kadar sürdüreceklerini ifade eden Tanrıkulu, "Buradaki insanlardan özür dileyene kadar biz mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

'ASKERLERİN ÖLÜ BEDENLERİNE BASILARAK SİYASET YAPILDI’ 

Ardından haftanın açıklamasını yapan Mukaddes Şamiloğlu, devleti yönetenlerin milliyetçi ve statükocu politikalardaki ısrarının Türkiye'nin sorunlarıyla yüzleşmesini, barışa ve hukuk devletine yönelişini engellediğini söyledi. Şamiloğlu, "Savaş politikalarının yarattığı büyük yıkımın mağdurları ve bu yıkımın tanıkları olarak, zorunlu askerlik yapan evlatlarımızın ölü bedenlerine basarak kendilerine siyasi rant sağlamak isteyenlere karşı barışı savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.  (DİHA)