Sevag İçin Adalet Girişimi, yarın Diyarbakır'da görülecek Sevag Şahin Balıkçı davası öncesinde yaptığı açıklamada, "Tanıklar yeniden dinlensin, katil tutuklansın" dedi.

Ermeni Soykırımı'nın 96. yıldönümü olan 24 Nisan 2011 günü zorunlu askerliğini yaptığı Batman'da öldürülen Ermeni genç Sevag Şahin Balıkçı'nın cinayet davası, yarın Diyarbakır 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki askeri mahkemede görülecek.

Dava öncesinde yazılı bir açıklama yapan Sevag İçin Adalet Girişimi, iki yıl boyunca dava sürecinde yaşananları özetledi:

"'Kazayla vuruldu' dediler. Bu iddiaya dayanak olarak gösterilen inceleme yanlış kıyafet üzerinden yapıldı.

Cinayeti gören köy korucuları Sevag'ın yakın mesafeden edilen ateşle öldürüldüğünü söyledi.

Cinayetin ertesinde Uzman Çavuş Özay Kula'nın olay yerini bozduğu, silahı ve boş kovanı savcı cinayet mahalline gelmeden karakola götürdüğü tespit edildi.

'Şakalaşıyorlardı' dediler. Buna gerekçe olarak sunulan tanıklar yalan beyanda bulundu ve gerçeği sakladı.

Karakol Komutanı Astsubay Sadrettin Ersöz'ün, tanıklarla üst üste üç toplantı yaptığı ve katilin lehine ifade vermeleri yönünde telkinde bulunduğu açığa çıktı.

Tüm bunlar kasten işlenmiş bir cinayete ve katille yapılan işbirliğine işaret etse de askeri mahkeme, Sevag'ı öldüren Kıvanç Ağaoğlu'nu tutuklama gereği görmedi."

KOMUTANLAR VE ASKERİ PERSONEL YARGILANMALI

Tanıkların yeniden dinlenmesini ve adli tıp raporlarının doğru bir şekilde düzenlenmesini isteyen Sevag İçin Adalet Girişimi, yarınki duruşmada sanık Kıvanç Ağaoğlu hakkında tutuklama kararı verilmesini, cinayeti örtbas etmek suçlamasıyla karakol komutanlarının ve askeri personelin de yargılanmasını istedi.

'TEHDİT ALTINDAKİ TÜM ERMENİ GENÇLERİ İÇİN...'

Soruşturmanın genişletilmesini de talep girişim, açıklamasında şunları kaydetti:

"Katilin tüm bağlantıları ve ilişkileri incelenmelidir. Hayatı elinden alınan Sevag için, ölüm tehdidi altında yaşayan tüm Ermeni gençleri için adaletin bir an önce sağlanmasını istiyoruz. Hukuk skandalına dönüşmüş dava artık gerçekten başlasın. Sevag Şahin Balıkçı cinayetinin üzerini örtme girişimlerini boşa çıkartmak için bu davaya sahip çıkalım." (ETHA)