Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin oğlu, Federal Kürdistan Yönetimi Washington Temsilcisi Kubad Talabani, Türkiye - Irak ilişkilerini Habertürk gazetesine değerlendirdi. "Kandil'den 3 bin PKK'lı sökülse de sorun çözülmez" başlığıyla verilen haberde, Talabani'nin bir ifadesi dikkat çekti. Talabani, "Diyelim ki yarın operasyon yapıldı ve Kandil'den 3 bin PKK'lı sökülüp atıldı. Sorun çözülmüş mü oluyor? Türkiye'deki 1 milyon PKK'lı ne olacak?" dedi.

 

Talabani, "1 milyon PKK'lı" ifadesini kullandığı açıklamasında, PKK konusunda Türkiye ile işbirliği yaptıklarının ancak askeri destek vermediklerinin altını çizdi.

 

PKK'nin Türkiye'ye ve Kuzay Irak'taki şehirlere girmemesi için ellerinden geleni yaptıklarını kaydeden Talabani, "Topraklarımızın komşu ülkelere saldırı amacıyla kullanılamayacağını herkese açık açık söyledik" dedi.

 

Çözümün askeri olmadığının altını çizen Talabani, "Kandil'de Saddam bile askeri operasyonlarda başarılı olamadı... Sorun silahları ve çatışmayı aşıyor. Kimlik, tarih, siyaset, kültür meselesi... Türkiye'nin iç meselesidir ve Ankara bizden çözüm için yardım isterse bunu yapmaktan mutluluk duyarız" ifadelerini kullandı. (Habertürk)