Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul il örgütünün çağrısıyla binlerce kişi, PKK'nin kurucu üyesi Sakine Cansız ile Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katledilmesini protesto etmek için Fransa Konsolosluğu'na yürüdü.

"Özgürlük mücadelesinin neferlerine söz veriyoruz. Sorumlulardan hesap soracağız" yazılı pankart ile öldürülen 3 Kürt kadın siyasetçinin fotoğraflarını taşıyan binlerce kişi, sık sık "İntikam", "PKK halktır, halk burada" sloganlarını attı. BDP üyelerine, HDK, ESP, SKM, EMEP üyeleri de destek verdi.

Eylem boyunca Taksim Meydanı ile İstiklal Caddesi'ne çıkan bütün sokaklara çevik kuvvet yerleştirilirken, Fransa Konsolosluğu da çevik kuvvet ve panzer tarafından abluka altında tutuldu.

Konsolosluk önüne ulaşan kitle, abluka altında siyah bir çelengi bina önüne bıraktı.

Alanda açıklama yapan BDP İl Eş Başkanı Asiye Kolçak, Paris'teki suikastın, Abdullah Öcalan'la görüşmelerin yeniden başlamasının ardından denk gelmesinin tesadüf olmadığını belirtti. Kolçak, "Önceden planlandığı, üzerinde çok yönlü çalışıldığı ve son derece profesyonelce işlendiği anlaşılan bu cinayetle birçok mesaj verilmek istenmektedir. Elbette öncelikle yeniden gündemleşen barışçıl demokratik çözüm süreci, sabote edilmek istenmektedir" dedi.

"ÇELİK'İN AÇIKLAMASI ADETE SUÇLULUK PSİKOLOJİSİ MAKSATLI"

Olayın ardından Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) sözcüsü Hüseyin Çelik'ten gelen açıklamaya tepki gösteren Kolçak, şöyle konuştu:

"Adeta suçluluk psikolojisiyle alelacele hedef saptırma ve konuyu çarpıtma amaçlı olan bu maksatlı açıklamalar, katliama ilişkin ipuçlarını olarak kuşkularımızı artırmaktadır. Bu yaklaşımıyla AKP'nin diyalog ve müzakereden ne anladığı ve meseleye nasıl baktığı da bir kez dapa ortaya çıkmıştır."

'AB'NİN ALNINA SÜRÜLMÜŞ KARA LEKE'

Suikastı Fransa ve AB ülkelerinin alnına sürülmüş kara bir leke olarak değerlendiren Kolçak, "Bu katliamı yapanlar açığa çıkartılmadıkça sorumluluğu Fransa Hükümeti'nin olacaktır" dedi.

TUNCEL: ÖRGÜT İÇİ İNFAZ OLDUĞUNU NEREDEN BİLİYORSUNUZ?

BDP İstanbul Milletvekili ve HDK Yürütme Kurulu Üyesi Sebahat Tuncel de, Sakine Cansız'ın faşizme asla boyun eğmeyen bir kadın devrimci olduğunu belirtti, "Barış için çalışıyordu. Bir gün Özgür Kürdistan'a dönebileceği umudunu taşıyordu" dedi.

Fransa devletine, "Bu katliamı aydınlatmazsanız sorumlu olarak sizi göreceğiz" diyen Tuncel, "Bu katliamı AKP de açığa çıkartmak zorunda. Ancak hükümet sözcüsünün ilk açıklamaları ortada. Örgüt içi infaz olduğunu nereden biliyorsunuz? Yapanları tanıyor musunuz?" diye sordu.

AYLA AKAT: KATLİAMIN ÖCALANLA GÖRÜŞÜN ARDINDAN OLMASI DİKKAT ÇEKİCİ

BDP Milletvekili Ayla Akat da, "Sakine Cansız'ın kim olduğunu işkence karşısındaki dik duruşu nedeniyle işkenceci polisler çok iyi bilir. Onları katledenler, onların fikri, eylemi ve direnişi karşısında yenildiklerini gösterdiler. Katiller, yenildiler ve teslim oldular" diye konuştu.

Katliamın Öcalan ile görüşmelerin başlamasının hemen ardından yaşanmasının dikkat çekici olduğunu belirten Akad, "Sayın Öcalan'ın Kürt kadınlarına gönderdiği selamdan bağımsız değildir. Kürt kadınları bu selamı anladı ve barışın takipçisi olacak" dedi.

Eylem, açıklamanın ardından sloganlarla sona erdi. (ANF)