Suriye’de kendi özyönetimlerini ve öz savunma güçlerini oluşturan Kürtler şimdi de ordulaşma kararı aldı.

Batı Kürdistan Halk Savunma Birlikleri (YPG) genişletilmiş Askeri Meclis toplantısını gerçekleştirdi. Yüksek Kürt Konseyi ile değişik parti ve halkların temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıda, YPG’nin Batı Kürdistan’daki tüm halkları saldırılara karşı korumakla mükellef halk savunma gücü olduğu vurgulanarak, nitel ve nicel olarak büyütülerek ordulaşma karar verildi. Toplantıda ayrıca Cenevre Sözleşmesi kabul edilerek, YPG’nin tüzüğü oluşturularak, bayrağı değiştirildi.

ANF’nin haberine göre Batı Kürdistan Halk Savunma Birlikleri (YPG) genişletilmiş Askeri Meclis toplantısını 1-5 Ocak tarihleri arasında Derika Hemko’da gerçekleştirdi. Toplantıya, Dêrik, Dirbêsiyê, Qamişlo, Serêkaniyê, Amudê, Kobanî, Efrîn, Heleb, Bab ve diğer birçok bölgeden komutan ve savaşçılardan oluşan 336 delege katıldı. Toplantıya gözlemci olarak ise, Şehit Xebat ailesi adına ağabeyi, Yüksek Kürt Konseyi sözcüsü Ahmed Sileman, Sol Parti Başkanı Mihemede Muse, PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Birlik Partisi Başkanı Mehyedin Şeyh Ali, Halk Meclisi Eşbaşkanı Abdulselam Ahmed, İlerici Parti Başkanı Omer Cafer, Kürdistan Liberaller Hareketi’nden Kamiran Hisen, Sol Demokrat Parti’den Hisen Mihemed Sid, Kürt Gençlik Hareketi’nden Abdulmecid, Suriye Kürdistanı Hareketi’nden Kawa Melek, Şehit Aileleri Kurumu’ndan Ebu Fener, Suryani Birlik Partisi’nden Evran İbrahim, Kürdistan Komunist Partisi Başkanı Necim Mele Omer ve Mele Mihemed katıldı.

‘TEMEL AMAÇ, TÜM HALKLARI SAVUNMAK’

Açılış konuşması YPG Anakarargahı adına Sipan Hemo tarafından yapıldı. Sipan Hemo 2004 yılından bu yana büyük bedeller ödeyerek bugüne geldiklerini belirttikten sonra, “Temel amacımız, Batı Kürdistan’da, hiçbir fark gözetmeksizin, Kürt halkı yanı sıra, Arap, Süryani ve diğer halklar ile Hıristiyan ve diğer din mensuplarını savunmak, tüm gençleri saflarımıza dahil etmektir. Rojava Kürtleri ile diğer halkların tümünü YPG bayrağı altında savunabiliriz. Bunun yanı sıra biz YPG ordusu olarak sadece Batı Kürdistan için değil, sadece Kürtler için değil, demokratik bir Suriye içinde mücadele veriyoruz. Bundan sonrada bu amaç doğrultusunda mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

YPG’NİN BÜYÜTÜLMESİNE KARAR VERİLDİ

Siyasi durum değerlendirmesi ardından örgütsel durum değerlendirmesine geçilerek, YPG’nin örgütlü olduğu tüm bölgelerin tek tek raporları okunarak, alanlardaki örgütlenmelerin nasıl güçlendirileceği, halk ordusuna nasıl kavuşulacağı üzerinde yoğun tartışmalar yapıldı. Tartışmalarda öne çıkan temel konulardan biri YPG’nin büyütülmesi olurken, toplantı sonucunda bu hedef karar altına alındı.

YPG TÜZÜĞÜ OLUŞTURULDU

Toplantıda, YPG’nin ordulaşarak Batı Kürdistan’daki tüm halkları kucaklayarak savunma gücüne dönüşebilmek için tüzük oluşturuldu. Tüzükte, YPG’nin hiçbir siyasi güce bağlı olmadığı vurgulanırken, Yüksek Kürt Konseyi kararlarına göre hareket edeceği kaydedildi.

Tüzükte YPG’nin amacı şöyle ifade edildi: “Başta Kürt Halk ve Batı Kürdistan olmak üzere, din, dil, kimlik ve cins ile siyasi görüş gözetmeksizin, demokratik ve ulusal çıkarlar doğrultusunda, Batı Kürdistan’daki tüm halkların özgürlüğü için örgütlenir, her türlü dış ve iç saldırıya karşı meşru savunmayı görev bilir. Çünkü YPG bir ulusal savunma gücüdür, hiçbir siyasi güce bağlı değildir ve ulusal çıkarların koruma çerçevesinde Yüksek Kürt Konseyi kararlarına göre hareket eder.”

Toplantıda ayrıca yoğun tartışmalar ardından, Batı Kürdistan halkının tümünü temsilini sembolize eden bayrak değişimine gidildi. Ayrıca, YPG güçlerinin kent ve kasabalarda örgütlenme, eğitim, lojistik ve konumlanmasına ilişkin kararlar alındı.

CENEVRE SÖZLEŞMESİNİ KABUL ETTİ

YPG genişletilmiş Askeri Meclis toplantısında ayrıca Cenevre Sözleşmesini ele alarak, YPG olarak bundan böyle bu sözleşme esaslarına göre mücadele yürüteceklerini vurgulayarak, sözleşmeye taraf olduklarını ilan etti.