Tutuklu HDP Muş Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Burcu Çelik, 15 yılda Türkiye’deki tüm cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere kötü muamele etmek suçlamasıyla hakkında soruşturma açılan görevlilerin sayısını sordu

Adalet Bakanlığı’nın verdiği yanıta göre, son 10 yılda tutuklu ve hükümlülere dönük cezaevi personellerinin karıştığı kötü muameleden dolayı 3 bin 216 personel hakkında soruşturma açıldı.

ÇELİK CEZAEVİNDEN SORDU

Nisan ayında tutuklanan Çelik, cezaevinden de sürdürmeye devam ettiği yasama faaliyetleri kapsamında 15 Mayıs’ta kendisinin de tanığı olduğu cezaevlerindeki hak ihlallerini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

Bozdağ’ın değişen kabinede görevi Abdulhamit Gül’e devretmesinin ardından soru önergesine yanıt da geçtiğimiz günlerde geldi.

Çelik, soru önergesinde özellikle Şakran Cezaevinde yaşanan ihlallerini gündeme getirerek, bu bağlamda son 15 yılda Türkiye’deki tüm cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere kötü muamele etmek suçlamasıyla hakkında soruşturma açılan görevlilerin sayısını sordu.

BAKANLIKTA 2007 ÖNCESİNE AİT VERİ YOK!

Bakanlık tarafından verilen yanıttaki sadece son 10 yıla ait rakamlar, cezaevlerinde sıklıkla personellerin karıştığı hak ihlallerinin ne kadar yoğun yaşandığını da ortaya koydu.

Bakanlık tarafından verilen yanıtta konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi:

 “Bakanlığımız kayıtlarının incelenmesinde; 2007 öncesine ait istatistiki veri bulunmamakla birlikte, 2007 ila 2017 yılları arasında hükümlü ve tutuklulara yönelik kötü muamele iddialarıyla ilgili olarak İzmir Aliağa Ceza İnfaz Kurumlarında 28 personel hakkında işlem yapıldığı; tüm ceza infaz kurumlarında aynı iddiayla 3 bin 216 personel hakkında işlem yapıldığı anlaşılmıştır.”

Bu resmi rakamlara rağmen bakanlığın kaç personel hakkında soruşturmaların yaptırıma dönüştüğü konusunda açıklama yapmaması ise dikkat çekti.

BAKANLIK HAK İHLALLERİNİ İNCELİYORMUŞ!

Olağanüstü hal (OHAL) süreciyle birlikte cezaevlerinde artan hak ihlallerini de soran Çelik’e, Bakanlık bünyesinde özel bir birimin oluşturulduğu ve söz konusu birimin gündeme gelen hak ihlallerini takip ettiği savunuldu.

Bakanlık, “15 Temmuz sonrasındaki süreçte ceza infaz kurumlarında kötü muamele ve işkenceye dair medyada yer alan iddiaları takip etmek üzere Bakanlığımız ceza ve tevkifevleri bünyesinde özel bir birim oluşturmuştur. Söz konusu birim, medyada yer alan her türlü haber ve yorumu titizlikle takip edip internet üzerinden vatandaşların şikayetlerini almaktadır. Tüm iddialar bu birim tarafından ivedi bir şekilde incelenip sonucu da kamuoyuna açıklanmaktadır” ifadesini kullandı.

SADECE BİR YILDA EN AZ 1348 VAKA

İHD Diyarbakır Şubesinin 2017 yılının ilk 6 ayına ilişkin açıkladığı raporunda cezaevlerinde en az 70 işkence, hak ihlali ve kötü muamele yaşandı. 2016 yılında ise yine İHD Diyarbakır Şubesinin raporuna göre; en az 191 hak ihlali ve işkence vakası yaşandı. Bu rakamlar sadece Kürt kentlerinde yaşanan ihlallere ilişkin. Türkiye’nin tüm cezaevlerinde ise İHD Genel Merkezinin 2016 yılı raporuna göre en az 1348 hak ihlali yaşandı.

(Kaynak: MA)