Diyarbakır’da on binlerce kişi dört somut talep etrafında başlattığı sivil itaatsizlik eylemi çerçevesinde yürüyüşe geçti. Ancak polis barikatı ile karşılaşan kitle, oturma eylemine geçerken BDP ve DTK Eş Başkanları da Konukevi önünde oturma eylemi başlattı.

BDP, "Anadilde eğitim", "Siyasi tutukluların serbest bırakılması", "Seçim barajının düşürülmesi", "Askeri ve siyasi operasyonların durdurulması" talepleri için bugün sivil itaatsizlik eylemlerine start verdi.

Diyarbakır'da dün BDP ve DTK Eş Başkanları tarafından Kürt sorununun çözümü "Sivil itaatsizlik" eylemlerinin başlatılacağının açıklamasının ardından, bugün Koşuyolu Parkı'nda bir araya gelen on binlerce kişi, eylemin yapılacağı Büyükşehir Belediyesi Konukevi önüne doğru yürüyüşe geçti.

Ancak, Diyarbakır Valiliği'nin kurulan çadırı kaldırtması ve eylemi yasaklamasının ardından, Koşuyolu Parkı ile Konukevi arasındaki caddede yoğun önlem alan polisler, barikat kurarak yürüyüşe izin vermedi. Bunun üzerine üzerinde Kürt siyasetçilerinin kelepçeli fotoğraflarının yer aldı "Zimanê me rûmeta me ye" pankartı taşıyan ve "Bijî Serok Apo" ve "PKK halktır halk burada" sloganlarını atan kitle, Koşuyolu Parkı ve Konukevi önündeki cadde üzerinde oturma eylemi başlattı.

BDP VE DTK EŞBAŞKANLARI OTURMA EYLEMİNDE

Öte yandan BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve ilçe belediye başkanları ise, Konukevi önüne gelerek oturma eylemi başlattı.

DEMİRTAŞ: MUHATTABIMIZ ASKER DEĞİL, BAŞBAKANDIR

Burada kısa bir konuşma yapan Selahattin Demirtaş, yapılan eylemin demokratik bir eylem olduğunu belirterek, "Muhatabımız asker, polis değil, siyasilerdir. Burada siyasi eylem yapıyoruz, bu nedenle muhatabımız İçişleri Bakanı ve Başbakan'dır. Onlar gelip bizi dinlesin. Bu eylemlerimizde kararlıyız" dedi.

Demirtaş, Batman'da polisin gece yarısı "Demokratik Çözüm Çadırı"na yaptığı müdahaleyi de kınayarak, "Gece yarısında polis baskın düzenleyip çadırı sökmüş. Çadırda bulunanların ayakkabılarına kadar arama yapmışlar" dedi.

TÜRK: NE KADAR ENGELLERSENİZ ENGELLEYİN BİZ BURADA OTURACAĞIZ

DTK Eş Başkanı Ahmet Türk ise, "Eylemi ne kadar engellerseniz de engelleyin, biz burada oturacağız" dedi.

Konukevi'nin dört bir tarafı ablukaya alınırken, Ofis ve Bağlar yönünde polis barikatlarının önünde toplanan binlerce kişi de, "Amed sizinle gurur duyuyor" sloganları ile BDP ve DTK başkanlarına destek veriyor.

Kent üzerinden ise helikopterin sık sık alçak uçuş yapması dikkat çekti.

ANF