Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Türkiye cezaevlerinde açlık grevinde olan Kürt gazetecilerin kötüleşen sağlık durumu karşısında “derinden endişeli” olduklarını belirti.

RSF yaptığı açıklamada, “Durum çok ağır. Bu kişiler gittikçe ölüme yaklaşıyor. Israrla ilgili tüm tarafları, çok geç olmadan, tutukluları greve sevk eden anlaşmazlıkları çözmeye hizmet eden olumlu bir tutum takınmaya çağırıyoruz. Yetkililerin yüksek perdeden insaniyet ve sorumlulukla bu durumu yönetmeli” dedi.

'CEZAEVİNDEKİ TÜM GAZETECİLER VE MEDYA ÇALIŞANLARI SERBEST BIRAKILSIN'

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Kürt sorununa barışçıl bir çözüm arayışı ve basın özgürlüğü durumunun iyileştirilmesi özünde birbirine bağlıdır. Mevcut durumda mesleki aktivitelerinden dolayı cezaevinde olan tüm gazeteciler ve medya çalışanlarının derhal serbest bırakılması lehine çağrımızı yineliyoruz.”

RSF, GAZETECİ TAYYİP TEMEL'İN SAĞLIK DURUMUNA DİKKATİ ÇEKTİ

RSF, açlık grevcileri arasında en az 9 gazeteci ve medya çalışanının olduğunu belirterek, “Kürtçe dilli günlük Azadiya Welat gazetesinin eski yayın müdürü Tayyip Temel’in sağlık durumu özellikle endişe verici. 12 Eylül’den bu yana Diyarbakır’daki cezaevinde açlık grevinde olan Temel, iç kanama ve görme kaybı sorunu yaşıyor. Midesinin sıvı kabul etmediği ve konuşamayacak durumda olduğu belirtiliyor” dedi.

RSF’ye göre, DİHA muhabiri Fatma Koçak ile Özgür Gündem gazetecisi Ayşe Oman 24 Eylül’den bu yana Bakırköy kadın cezaevinde açlık grevindeler. Yine Bakırköy’de tutuklu DİHA muhabiri Pelvin Yerlikaya Babir ve Rize Kalkandere’de tutuklu DİHA muhabiri Faysal Tunç 15 Ekim’den beri açlık grevindeler. RSF, aynı şekilde Kandıra’da tutuklu Demokratik Modernite gazetecisi Selahattin Aslan ile Giresun’da tutuklu DİHA muhabiri Sabahattin Demir için de geçerli olduğunu bildirdi. Açıklamada Kandıra’da tutuklu Azadiya Welat’tan Mehmet Emin Yıldırım ve Özgür Halk’tan Ömer Faruk Çalışkan’ın da greve katıldığı belirtildi.

AYDIN VE GAZETECİLERİN ENDİŞELERİNE DE DEĞİNİLDİ

RSF, aralarında Vedat Türkali, Garo Palyan, Aydın Engin, Ahmet Şık ve Ertuğrul Mavioğlu’nun da aralarında olduğu farklı eğilimlerden aydın ve gazetecilerin de meslektaşları için büyük endişelerini dile getirdiği hatırlattı. (anf)