Cezaevinde İ.Sabri Çağlayangil'e ‘Biliyorum, sen Ankara’dan beni asmaya gelmişsin. Gittiğinde Mustafa Kemal’e deki, "Senin yalanlarınla, hilelerinle baş edemedim, bu bana dert oldu. Ben de senin önünde diz çökmedim ya, bu da sana dert olsun" dediği söylenen ve  efsane haline gelmiş Dersim’in simgesi Seyit Rıza Cumhurbaşkanı’nın da gündemime giriyor.

 

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün 15 Kasım 1937'de idam edilen Seyit Rıza ve altı arkadaşının mezarlarının bulunması, Dersim katliamına dair bütün devlet arşivlerinin açıklanması ve Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) harekete geçirilmesi için yaptığı görüşme talebi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından olumlu karşılandı.

 

CHP’li Aygün, geçen hafta Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat ve Avrupa’daki Dersim Dernekleri Federasyonu’nun yetkilileriyle beraber Gül’e başvurarak görüşme talebinde bulundu. Başvuruda, Dersim katliamının 74. yıldönümü olan 15 Kasım 1937’de idam edilen ve cesedi bilinmeyen bir yere gömülen Seyit Rıza ve altı arkadaşının mezarlarının bulunması, katliama ait bütün devlet arşivlerinin açılması ve DDK’nın harekete geçirilmesi önerileri sıralandı. Gül’ün danışmanları önceki gün Aygün’e ulaşarak, “Olur” dedi. Gül’le görüşmeye Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat da katılacak. Aygün, görüşmenin gelecek hafta içinde ve muhtemelen katliamın 74. yıldönümü olan 15 Kasım’da gerçekleşebileceğini vurguladı. Aygün, görüşmenin, Dersim konusunun Çankaya’da ele alınması bakımından tarihi önemde olduğunu söyledi.

 

Hüseyin Aygün, 2006 yılında avukat sıfatıyla Elazığ İdare Mahkemesi’nde, ‘Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin 70 yıl sonra artık açıklanması ve cenazelerin ailelere teslim edilmesi’ için dava açmıştı. Elazığ Valiliği aleyhinde görülen davayı mahkeme reddetmişti.

 

Seyit Rıza kimdir?

Dersim’in ruhani lideri Seyit Rıza, Tunceli’nin Lirtik köyünde doğdu. Doğum tarihi 1862 veya 1863 varsayılıyor. Eylül 1937’de hükümet yetkilileriyle görüşmek üzere Erzincan’a davet edilen Seyid Rıza tutuklanıp, 14 günde idama mahkum oldu. 15 Kasım 1937’de, oğlunun da bulunduğu 11 kişiyle idam edildi. 7’sinin mezar yeri bilinmiyor.