24 Nisan 2011 tarihinde Batman'ın Kozluk ilçesinde askerlik yaptığı sırada hayatını kaybeden Sevag Şahin Balıkçı için açılan davanın 11. duruşmasında mahkeme avukatların soruşturmanın genişletilmesi yönündeki talebini reddetti.

'KAZA İLE ADAM ÖLDÜRMEK' SUÇUNDAN CEZA İSTEMİ

Agos'un haberine göre, Savcı 11. duruşmanın sonunda esas hakkında mütalaasını okudu. Savcı mütalaasında 'kaza ile adam öldürmek' suçundan ceza istedi.

Savcının bu talebine göre sanığın 3-9 yıl arasında ceza alabileceği belirtiliyor. Bir sonraki duruşma 26 Mart'ta görülecek ve bu duruşmanın ‘karar duruşması’ olması bekleniyor.

'OĞLUM NE İÇİN ÖLDÜRÜLDÜ?'

Savcının mütalaasını oğullarının kazara öldürüldüğü şeklinde algılayan Balıkçı ailesi ise gerçeklerin aydınlatılmaması nedeniyle büyük üzüntü yaşıyor. 11. duruşmanın bitimiyle büyük yıkım yaşayan Sevag'ın babası Garabet Balıkçı, “Gerçeğin ortaya çıkmasını istiyorum. Şimdiye kadar çıkmadı. Oğlum ne için öldürüldü?” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

DURUŞMA ÖNCESİNDE EYLEM YAPILDI

Sevag Şahin Balıkçı'nın bugün görülen 11. duruşması öncesinde, Diyarbakır 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı önünde Sevng'ın dostları basın açıklaması yaptı, "Sevag'ı unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.

Eyleme BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, ESP Diyarbakır İl Başkanı Ramazan Karakaya, EMEP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Aslanoğlu, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ve TUHAD-DER Başkanı Sırrı Doğan ile HDK, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu ve Nor Zartonk İnisiyatifi üyeleri ve Barış Anneleri katıldı. Eylemde "Sevag seni unutturmayacağız" yazılı pankart açıldı, Sevag'ın fotoğrafları taşındı.

Burada inisiyatif adına basın açıklamasını okuyan Melis Tantan, iki yıla yakın süren davanın 11. duruşmasının yapılacağını kaydeden Tantan, davada, cinayetin kazara mı yoksa kasten mi işlendiğinin tespit edilmeye çalışıldığını ifade etti.

Tantan, "2012 yılı verilerine göre, son 10 yılda 934 erin intihar ettiği ileri sürülürken, çatışmalarda ölen asker sayısının 818 olduğu belirtildi. Kışlada, ‘kazayla veya şakayla öldüğü' ya da 'intihar ettiği' öne sürülen kişilerin çoğu Kürtler, Aleviler ve Ermeniler. Bu toprakların 'öteki'lerine yönelik gerçekleşen bu saldırılar tesadüf değildir" dedi. 22 Şubat tarihinde de benzer bir ölümün yaşandığını hatırlatan Tantan, "Yetkililer, Elazığ'da askerliğini yapan Mazlum Aksu'nun G-3 tüfeğiyle sol şakağından kendisini vurarak 'intihar' ettiğini açıkladı" diye belirtti.

SEVAG'IN KATİLİ HALA DIŞARIDA

Sevag Şahin Balıkçı'nın katilinin hala dışarıda olduğunu kaydeden Tantan, "Tıpkı Madımak'ı yakanların, Roboskî'yi bombalayanların, Hrant Dink'in, Maritsa Küçük'ün ve failinin devlet olduğu tüm cinayetlerin katillerinin de hâlâ aramızda olduğu gibi! Bizler, bu topraklarda barışın, özgürlüğün, eşitliğin ve nihayetinde kardeşliğin mücadelesini yükseltmek, Sevag Balıkçı'yı unutturmamak ve ailesiyle dayanışmak için buradayız. 11. duruşmada yine adalet talep etmeye, katillerden hesap sormaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'BİR ERMENİ BATMAN'DA ASKERLİK YAPIYORDU'

Ardından konuşan BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, Sevag Balıkçı'nın kaza anlamına gelecek bir neden olmadan sadece Ermeni olduğu için öldürüldüğünü söyledi. Sevag'ın Türkiye Cumhuriyeti devletine askerlik yaptığının altını çizen Ayna, "Bir savaşın yaşandığı Türkiye'de bölgeye asker olarak gitmek istemeyen milyonların yaşadığı bir ülkede 'Bir Ermeni Batman’da askerlik yapıyordu' Türkiye Cumhuriyeti devletine askerlik yapıyordu" diye konuştu.