AİHM’in “adil yargılanmadığına” hükmettiği Sarp Kuray’la ilgili Yargıtay kararını bugün açıkladı. Kuray ikinci kez yargılandığı davada yine müebbet hapis cezası aldı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Sarp Kuray’ın ikinci kez yargılandığı davada verilen müebbet hapis cezasını onadı. Sincan F Tipi Cezaevi'ndeki Kuray'ın davası, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının ardından yeniden görülmeye başlamıştı.

Bianet'te yer alan habere göre İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 5 Kasım 2013’teki son duruşmada savunma yapan Kuray, “davanın şaibeli olduğunu, 16 Haziran örgütüne üye olmak suçundan bugüne kadar kimsenin ceza almadığını ve kendisinin hiçbir eylem talimatı vermediğini” söyledi.

“Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmekle” suçlanan Kuray, "Anayasal düzeni değiştirecek koca bir örgüt diyorsunuz. Benden başka hapiste yatan yok. İki kaçak bir de ben" dedi.

Polis sorgusunda eylem talimatı verdiğini söyleyen üç tanıktan sadece biriyle yüzleştirildiğini onun da bu bilgiyi yalanladığını söyleyen Kuray, “Diğer iki tanıkla da yüzleşmek isterdim. Hesaplaşma böyle olur. Ancak siz o tanıkları mahkemede dinlemediniz. Eylem talimatı vermediğim açık" demişti.

Mahkeme Kuray'a, eski Türk Ceza Kanunu'nun 146. maddesi uyarınca tekrar müebbet hapis cezası verdi.

NE OLMUŞTU?

Kuray'a, 1993'ten 2008'e kadar 15 yıl yargılandıktan sonra müebbet hapis cezası verildi. Kuray, 5 Şubat 2009'da cezaevine girdi. Müebbet hapis cezasının karşılığı olan yirmi yıllık ceza, on yılda infaz edilecek. Kuray, daha önce üç yıl cezaevinde kaldığı için 7 yıl 6 ay hapiste kalmasına karar verildi.

“16 Haziran Hareketi adlı örgütün kurucusu ve yöneticisi olmak, örgüt adına 1986-1990 yılları arasında gerçekleştirilen öldürme, yaralama ve bombalama gibi 30 eylemin talimatını vermekle” suçlanan Kuray, daha önce Yargıtay'ca iki kez bozulan davada ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Kuray, "verilen cezanın, geçmişte tutuklu kaldığı sürelerin cezasından düşmesi" talebinin reddedilmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu belirterek AİHM'e iki ayrı başvuruda bulundu. AİHM, adil yargılama yapılmadığı gerekçesiyle Türkiye'yi 10 bin Euro manevi tazminat ödemeye mahkum etti. AİHM kararının ardından yeniden yargılama yapıldı ancak İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi yine aynı cezayı verdi. Yargıtay cezayı bugün onayladı.

Şimdi 68 yaşında olan Kuray'ın, 2008'de aldığı ceza uyarınca indirimlerle birlikte 7 yıl 6 ay hapiste kalması öngörülüyordu. Kuray, 5 yıldır Sincan F Tipi Cezaevi'nde.