Çekya’nın başkenti Prag'da Türkiye’nin talebiyle gözaltına alınan eski PYD Eş Başkanı Salih Müslim, mahkemeye çıkarıldı.

NTV'nin aktardığına göre saat 13.40'ta mahkeme Müslim'i serbest bıraktı.

BÜYÜKELÇİ: İKİLİ İLİŞKİLERİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

CNN Türk canlı yayınına katılan Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı, Salih Müslim'in serbest bırakılmasıyla ile ilgili "Serbest bırakılması ile ilgili açıklamayı Müslim'in avukatı yaptı. Henüz resmî olarak teyit edemedik." dedi.

Bigalı, "Bu kararın temyizi yok. İkili ilişkilere olumsuz yansıyabilir. Müslim, Çekya'dan çıkabilir" dedi.

Türkiye, Müslim'in iadesi ve geçici tutuklama kararı için Çekya'ya dosya göndermişti. Dosyada, Müslim hakkında Türkiye'de çıkarılan 3 yakalama kararı yer alıyordu.

Hürriyet’in haberine göre, Müslim'in duruşmasının başladığı saatlerde Çekya’nın gözaltı kararı bir grup tarafından protesto edildi.

Polis, mahkeme önünde geniş güvenlik önlemi alırken, gazeteciler mahkeme salonuna alınmadı.

PYD AB üyesi  ülkelerde 'terör örgütü' olarak kabul edilmiyor.

Türkiye, Müslim’in geçici olarak tutuklanmasını ve Türkiye'ye iade edilmesini istiyor.

Dün Çekya basınında Müslim’in iadesine karşılık Türkiye’de tutuklu iki Çek vatandaşının takasının konuşulduğu iddia edilmişti.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bugün bu iddiayı yalanlarken, suçluların iadesine yönelik uluslararası anlaşmaya göre 16 ile 40 gün arasında bir geçici tutuklama beklediklerini söylemişti.

28 AVRUPALI PARLAMENTERDEN SALİH MÜSLİM BİLDİRİSİ

Öte yandan 28 Avrupalı parlamenterden Müslim’in serbest bırakılmasına dair bir bildiri geldi bugün.

Euronews Türkçe’de yer alan habere göre bildiride, PYD’nin IŞİD'e karşı mücadeledeki rolüne dikkat çekilerek, "Avrupa ülkelerinden seçilmiş biz milletvekilleri Salih Müslim'in serbest bırakılması için Çek yetkililerine çağrıda bulunuyoruz” dendi.

Bildiriye imza atanlar arasında Avrupa ülkelerinden Hollanda, Norveç, Almanya, Slovenya, Finlandiya ve İspanya'dan vekiller bulunuyor.