http://wikileaks.org/cable/2007/12/07ANKARA2917.html adresinde yayınlanan wikileaks belgesinde, Sakine Cansız'a ilişkin ABD kaynaklı bir belge mevcut.

Belge 2007 tarihini taşıyor ve "gizli" ibaresiyle, şifreli olarak ABD Ankara Büyükelçiliğinden gönderilmiş.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin Dışişleri’ne ve Bağdat Büyükelçiliği’ne gönderdiği, dönemin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson tarafından kaleme alınan 7 Aralık 2007 tarihli gizli kriptoda, Sakine Cansız ve Rıza Altun’un isimlerine özel önem atfediliyor. Kriptoda, Avrupa’dan PKK’ye yönelik mali yardımın kesilmesi için ABD hükümetinin “iki hedefe”, Sakine Cansız ve Rıza Altun’a özel olarak odaklanması gerektiği ifade ediliyor.

İKİ ANA HEDEF ALTUN VE CANSIZ

Belgenin 1. maddesi üçüncü paragrafında şunlar söyleniyor: "Üçüncü olarak, Avrupalılar ile çalışmalarımıza daha fazla odaklanmak gerekir. AB, geçmişten beri PKK'nin suç faaliyetlerine karşı duyarlıdır. Şimdi bizim odağımızı iki ana hedef olan Rıza Altun ve Sakine Cansız'ın tespitine ve takibine daraltmamız gerekiyor. Önceki tutuklamalar göz önüne alındığında, onlara karşı davalar başlatıldı. Biz, bu iki teröristin hapsedilmesini sağlamak için olabilecek en kapsamlı dosyaları hazırlayarak ve Avrupa'daki istihbarat örgütleriyle ve emniyet güçleriyle koordinasyonu sağlayarak yardımcı olabiliriz."

“SAKİNE CANSIZ, PKK TAKTİK STRATEJİSTİ”

Belgenin 6. maddesinde de Sakine Cansız şöyle tanımlanmış: "Sakine Cansız, PKK/KGK'nın finansörü, silahçısı ve taktik stratejistidir. 27 Nisan'da (2007) Hamburg'da gözaltına alınmış, 40 gün gözaltında kaldıktan sonra, salıverilmiştir ve halen Avrupa'dadır. Cansız ve Altun'un yeniden tutuklanmaları ve yargılanmaları PKK/KGK faaliyetlerini sınırlayacak ve Avrupa'nın PKK/KGK'ya para toplamak için özgür bir ortam olmadığı sinyalini verecektir." (Demokrat Haber)