Rojava’nın Rimelan kentinde “Suyumuz, toprak ve enerjimizi kominleştirelim, demokratik özgür bir yaşamı kuralım” şiarı ile 16-17 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen Rojava 1. Ekonomi Konferansı'nın sonuç bildirgesi açıkladı.

Rojan’nın Cizir, Afrin ve Kobani kantonlarından 250 delegenin katılımı ile gerçekleşen konferansın sonuç bildirgesi hazırlık komitesinden Dr. Ahmed Yusuf ile Medya Cizirê tarafından Toplumsal Ekonomi Akademisinde Kürtçe-Arapça olarak açıklandı.

Sonuç bildirgesinde, “19 Temmuz Rojava devrimin 4. yılında halkımız tüm bileşenleri ve ortak iradesi ile ekonomik olarak kendisine dönmeye karar verdi” denildi. Bildirgede komün, kooperatif, meclis ve kadın ekonomisinde kararlar alındı.

ALINAN KARARLAR

ANF'nin haberine göre, konferansta, "Genel kararlar kanton meclisinde, meclis ve ekonomi bölümü ve konferansta ele alınır. Koordinasyonda alınan bu kararları hayata geçirir, izler ve koordine eder. Bu koordinasyon hem Kanton düzeyinde, hem de Kantonlar arasında ortak örgütlenir," denildi.

Konferansta ekonomi komiteleri ve kurumlarının örgütsel durumlarına, özgün kadın ekonomisine ilişkin alınan kararlardan bazıları ise şöyle sıralandı:

* Ekonomi komiteleri ile Ekonomi Konseyi arasındaki ilişkiyi düzenleyecek kanuni ve hukuki mekanizmanın oluşturulması,

* Yasama Meclisi’ne ekonomiye ilişkin özel bir kanun teklifi sunulması,

* Ekonomi Konseyi, Tarım Konseyi, Gıda Konseyi, Belediyeler ve Yerel Yönetimler Konseyi, Sivil Toplum Kurumu (SCS) ve kadın ekonomi komitelerinin temsilcilerinden oluşan 21 kişilik Ortak Toplumsal Ekonomi Koordinasyonu’nun kurulması,

* Rojava’nın her üç kantonunun ortak ekonomi genel koordinasyonu oluşturulması

* Yoksulluğu önlemek ve buna karşı mücadele etmek, herkese istihdam alanı oluşturmak planlamalar geliştirmek,

KADIN EKONOMİSİNE İLİŞKİN KARARLAR

* Kanton ve bölge ekonomi meclisleri kurulması,

* Kadın kooperatiflerinin geliştirilmesi,

* Köy yaşamı ve tarımcılığın yeniden canlandırılması,

* Ekonominin her alanında kadının rolünün güçlendirilmesi,

* Kadın ekonomisi araştırma ve kalkındırma merkezinin kurulması,

* Ekonomik tüm komite, kurum ve çalışma alanlarında kadınların % 50 düzeyinde yer alması,