IŞİD’in Şengal’e yönelik saldırılarından kaçarak Uludere’ye sığınan Ezidiler ve Roboskililer, Zaman Gazetesi’nin “Uludere’de insan kaçakçılarının 100 dolar ödeyerek geçiş sağladıkları” haberini yalanlayarak suç duyurusunda bulunacaklar.

Irak Şam İslam Devleti’nin Şengal’e yönelik katliamlarından kaçarak Irak Kürdistan Bölgesi üzerinden Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Roboski köyüne geçmeye çalışan Ezidilere yardım eden Roboskilileri insan kaçakçılığı ile suçlayan Zaman Gazetesi hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

Roboski Derneği Başkanı Veli Encü de Zaman Gazetesi’nin Roboskili aileleri zan altında bıraktığını ve bu konuda suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Ali Güven imzası ile 24 Ağustos'ta Zaman'da yer alan ve suç duyurusuna konu olan haber şöyle:

Irak’ta IŞİD zulmünden kaçan Ezidilerin bir kısmı kaçak olarak sınırı geçmeye çalışıyor. Zaman muhabirinin zorlu yolculuklarına şahitlik ettiği savaş mağdurları, Silopi’ye bağlı Ilıcalar köyü, Hezil Çayı ve Uludere’nin köyleri üzerinden Türkiye’ye giriyor. Şu ana kadar dağ yollarında 10 saat yürüyen 4 bin kadar Ezidi, kişi başı 100 dolar ödedikleri insan kaçakçıları tarafından sınırdan geçirildi.

Üç yıl önce Türk jetlerinin katlettiği Uludereli 34 vatandaşımız da aynı güzergâhı kullanıyordu. Suriye’de uyguladığı vahşi yöntemlerle dikkat çeken İŞİD’in komşu Irak’a yönelerek Musul’u ele geçirmesiyle birlikte masum sivillere yönelik katliamlar başladı. Ezidi Kürtlerin yaşadığı Sincar (Şengal) bölgesine saldıran İŞİD, yüzlerce kişiyi öldürdü, on binlerce insanın da göç etmesine yol açtı.

Yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalanlar, önce Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) sığındı, ardından da Türkiye’ye geçmenin yollarını aradı. Kimliği ve pasaportu olanlar Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaparken, pasaportu olmayanlar dağ yollarına yöneliyor. Canlarını kurtarmak için ölüm tehlikesini göze alarak 10 saat dağ yollarında yürüyen Ezidiler, sınırda bekleyen kaçakçılar tarafından adam başı 100 dolar karşılığında Türkiye tarafına geçiriliyor. Yaklaşık 4 bin Ezidi’nin, kaçakçılar aracılığıyla Türkiye’ye sığındığı belirtiliyor. Kaçakçıların kendi adını kullanmasından rahatsız olan terör örgütü PKK’nın sınırdan geçirilen Ezidilerden para alınmasını ‘yasakladığı’ konuşuluyor. IŞİD’den kaçarak Türkiye’ye sığınmaya çalışanlar, Uludere’de 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçaklarının bombalarıyla öldürülen 34 kişinin, Irak’a giriş-çıkışlarda kullandığı yolu takip ederek geçiş yapıyor.