Roboskîli Aileler, katliamın 500. gününde 11 Mayıs'ta katliamın yaşandığı 15 No'lu sınır kapısına yürüyerek, karanfil bırakacak.

TSK'nın düzenlediği hava saldırısında 34 insanını kaybeden Roboskîli Aileler, katliamın 71. haftasında da adalet istedi. Katledilen yakınlarının fotoğraflarıyla eylem yapan aileler, katliamın 500. gününde 15 No'lu sınır kapısına yürüyerek, karanfil bırakacaklarını duyurdu.

Roboskîli Aileler adına açıklama yapan İbrahim Yaylalı, 498 gündür adaletin sağlanmadığına dikkat çekti, "Çocuklarımızın mezarları başında, adalet arayışımız devam ediyor" dedi.

Vicdani retçi Halil Savda'nın 1 Eylül 2012 tarihinde Roboskî'den başlattığı yürüyüşe Nusaybin'de destek verdiği için vicdani retçi İlhan Gökçe hakkında soruşturma açıldığını kaydeden Yaylalı, "Savcının davranışını bir kere daha kınıyoruz. Bu dilin savaş sürecinin dili olduğunu ifade ediyoruz. Bu yürüyüşe hem ev sahipliği yapmaktan, hem de bizim taleplerimizi Türkiye kamuoyuna taşınması anlamındaki misyonundan dolayı da soruşturmanın tarafı olarak kendimizi görüyor ve savcının bu tutumunu tamamen süreci sabote etme anlamına gelen bir girişim olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Bir an önce soruşturmanın mahkeme aşamasına gelmeden söz konusu yanlıştan dönülmesini isteyen Yaylalı, şöyle konuştu: "Bir kere 'izinsiz gösteri' diye başlayan bir soruşturma anayasaya aykırı bir tutumdur. Bir düşünceyi ifade etmek için herhangi bir yerden izin alma gibi bir durum mevcut olmadığı gibi, her gittiği yere barış sürecine vurgu yapan bir yürüyüşe 'Halkı alenen kin ve düşmanlığa sevk etme' suçu söylemi tamamen işgüzarlık değilse başka nedir? Bu dili ve uygulaması olan yargılama sistemini bu şekilde değerlendiren Nusaybin savcısının bu tutumunu kınıyoruz."

"Barış süreci savaş sürecinden daha zorlu ama imkansız değildir" diyen Yaylalı, devletin geçmiş süreçle hesaplaşmasını sağlayacak bir mücadeleyi büyüteceklerini belirtti.

Yaylalı, "Barış süreci hatalarınla birbirini kabul etmek değil, birbirini özeleştirel süreç ile kabullenme sürecidir. Bu da tek taraflı değil her iki tarafın da içerisine girmesi gereken süreçtir" diye konuştu.

Roboskî katliamının 500. gününde 15 No'lu sınır taşının bulunduğu katliam bölgesine yürüyerek 34 karanfil bırakacaklarını duyuran Yaylalı, "Karanfil yürüyüşümüzde umarız talihsiz bir müdahale ile karşılaşmayız. Bu isteğimzin en doğal hakkımız olduğunu düşünüyoruz, canlarımızın katledildiği bölgeye karanfiller bırakmak koşuluyla anmak, Roboskî aileleri olarak bizim en doğal hakkımız, bu hakkımızın saldırılarla engellenme yerine kolaylaştırıcı tedbirlerin alınmasını, bu konuda yetkililerin duyarlı olması için buradan bir kere daha çağrıda bulunuyoruz" dedi. (ETHA)