Roboskili aileler, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun 28 Aralık 2011 tarihinde Roboski'de katledilen çoğu çocuk 34 kişiyle ilgili "kasıt yok" şeklindeki Uludere Alt Komisyonu raporunu onaylamasını, Ankara ve Şırnak'ın Bejüh (Gülyazı) köyünde protesto etti.

MECLİS KAPISINDA EYLEM

Meclis Dikmen kapısı önündeki protestoya, ailelerin yanı sıra, BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Urfa Milletvekili İbrahim Binici de destek verdi.

VELİ ENCÜ: ACIMIZ İLK GÜNKÜ GİBİ TAZE TUTULMUŞTUR

Kaplan, "Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı'nın gizlilik kararı vermesi ve belgelerin verilmemiş olması Meclis'in gücünü yitirmiş olduğu anlamına gelir" diye konuşurken, "Bizim mücadelemiz asıl şimdi başlıyor. Ulusal, uluslararası bütün mekanizmalara başvuracağız. Biz hala hükümetten özür bekliyoruz. Özür dilesin ki bu ailelerin yası bitsin. Ayrıca bu raporu kabul edenlerin plaketlerini katliamda hayatını kaybedenlerin yanına koyacağız" dedi.

Roboskili aileler adına açıklama yapan Veli Encü ise, Roboski katliamı üzerinden 456 gün geçtiğini hatırlatarak, "Bu katliamın aydınlatılması için yaptığımız mücadele boyunca baskı, gözaltı ve tehdit ile karşılaştık. Yapılan her açıklama bizleri bir kez daha bombalamış ve acımızı ilk günkü gibi taze tutmuştur" diye konuştu. "Üzerimize en son bombalama da dün TBMM'de İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından kabul edilen utanç raporuyla yapıldı. Hazırlanan utanç raporu AKP milletvekillerince kabul edildi" dedi.

"VATAN SAĞ OLMASIN, VATAN BİZİM ÇOCUKLARIMIZDI, VATAN ÖLDÜ"

Meclis'in kendi tarihine kara bir leke vurduğunu ve bir skandala imza attığını söyledi.

Açıklamanın ardından Roboskili aileler yarım saat oturma eylemi yaptı. Oturma eylemi sırasında sık sık, "Katil Erdoğan", "Katil devlet", "Roboski'nin hesabını soracağız" sloganları atıldı.

Aileler, "Vatan sağ olmasın vatan bizim çocuklarımızdı, vatan öldü," dedi.

Aileler nüfus cüzdanlarını yere atarak ayakları ile çiğnedi. "Biz bu kimlikleri istemiyoruz" diyen aileler katillerin yargılanması için daha güçlü mücadele edeceklerinin sözünü verdi.

"KOMİSYON 'SORUMLULARI AKLAMA MEKANİZMASI' GİBİ ÇALIŞTI"

Şırnak'ın Gülyazı köyünde ise "failler yoksa barış da yok" şiarıyla mezarlığa kadar yürüyüş gerçekleştiren aileler, barış süreci’nin yeni başladığı bir dönemde Roboski için kurulan Alt komisyon Raporunu'nun 'tüm sorumluları aklama mekanizması' gibi çalıştığını belirttiler.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından oluşturulan Uludere Alt Komisyon Raporu'nun, muhalif oylara karşın Alt Komisyon tarafından oy çokluğuyla kabul edildiğinin belirtildiği açıklamada, "Eğer barış gerçekten isteniyorsa, bizim adalet arayışımızda mutlaka tüm savaş karşıtlarının ve barış severlerin yanımızda bizi desteklemeye ve daha aktif mücadeleye çağırıyoruz," denildi.

Aileler, "Eğer yaşadığımız katliamların failleri yoksa barışta yoktur," dedi. (ANF, İbrahim Yaylalı)