Yannis V. Yaylalı / Demokrat Haber

Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboski köyünde TSK’ye ait savaş uçaklarının bombardımanında yakınlarının kaybeden Roboski aileleri, katliamın 229’uncu haftasında adalet arayışlarını sürdürdü.

Roboskili aileler adına bu haftaki Perşembe değerlendirmesini Veli Encü okudu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerini hatırlatan Encü, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin de duyarlılık çağrısı yaparken, 19 Mayıs vesilesi ile Pontos Rumlarına uygulanan soykırımı kınadıklarını ifade etti.

“HUKUK MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”

Roboski davasının Anayasa Mahkemesi tarafından “eksik evrak” gerekçesiyle ret edilmesini skandal olarak nitelendiren Encü konuşmasının devamında ”Türkiye’de taraflı olan yargı ve hukuk sistemi tüm boyutları ile Erdoğan ve AKP hükümetinin vesayeti altına geçmiş bağımsız bir yargı olmaktan çıkmıştır. Hukuk mücadelemiz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapacağımız bireysel başvurular ile devam edecek” dedi.

“19 MAYIS RUMLARIN SOYKIRIM GÜNÜDÜR”

19 Mayıs'ın bir bayram değil Pontos Rum halkına uygulanmış soykırım günü olduğunu söyleyen Encü, "Bu büyük soykırımda 353.000 insan yaşamını kaybetmiş, 1.000.000’un üzerinde insan yerinden yurdundan edilmiş ve 35 bin çocuk ailelerinden kopartılarak Türk ailelerine verilmiştir. Bu büyük soykırımı gerçekleştirenleri kınarken acılı Pontos Rum halkı ile dayanışma duygularımızı paylaşıyoruz. Türkiye devletine Pontos Rumlarına yaptıkları soykırımı tanımaya davet ederek, Pontos Rumlarından özür dilemeye davet ediyoruz” diye konuştu.

“SARAY DARBESİNE HAYIR”

”Saray iktidarının kişisel ikbali için 90’lı yıllarda yaşanan meclisten DEP’li milletvekillerinin atılma vakasının bir kere daha tekrarlanmaması için kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz” diyen Veli Encü sözlerini “Saray darbesine hayır demek için bir araya gelmeliyiz” diye bitirdi.