Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı Rıza Türmen, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Şahin Alpay için verdiği ‘hak ihlali’ kararını değerlendirdi: “Diğer gazeteciler için de emsal teşkil edebilir. İlk karardan sonra Alpay korsan bir şekilde kaçırılıp bir eve kapatılmış gibi bir durumla karşı karşıyaydı. Bu kararla AYM kendini kurtardı.”

AYM ikinci kez ‘hak ihlali’ kararı vermesini ardından eski Zaman yazarı Şahin Alpay, ev hapsi şartıyla tahliye edilmişti.

T24’ten Damla Uğantaş’a konuşan Türmen, AYM’nin doğru bir karar verdiğini belirterek şunları söyledi: “Zamanlama bakımından bunu bir parça AİHM kararına denk getirmeye çalıştı. Ondan önce bir karar verdi. AİHM’den ön almaya çalıştı. Tabii birtakım böyle saikler olabilir ama bunlar bir tarafa orada başka bir şey var. AYM’nin son kararının ilk derece mahkemesi tarafından tanınmamasından sonra artık ortada yeni bir ihlal var. AYM’nin ilk kararından sonra Şahin Alpay’la Mehmet Altan’ın cezaevinde bulunmasının hiçbir hukuki dayanağı kalmadı. Yani bunlar korsan bir şekilde, kaçırılıp bir eve kapatılmışlar gibi bir durumla karşı karşılayalar. O yüzden yeni bir ihlal olduğunu da göz önünde tuttu AYM.”

AYM’nin, AİHM’e karşı kendini koruduğunu savunan Türmen, alt mahkeme tarafından kararın tanınmaması yüzünden AİHM’in “AYM’ye bireysel başvuru bir iç yargı yolu olarak etkili olmaktan çıkmıştır” diyebildiğini söyledi.

MEHMET ALTAN İÇİN STATÜ DEĞİŞTİ

Türmen şöyle konuştu: “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde maddenin başlığı ‘kişinin özgürlüğü’ başlığını taşır. Kişinin özgürlüğünden yoksun bırakılmamasıdır mesele. Cezaevinde kişi özgürlüğünden yoksun bırakılır. Ev hapsi tam olarak özgürlükten yoksun bırakma sayılmayabilir. Tabii ki dışarı çıkma özgürlüğü var, dolaşma özgürlüğü falan var ama bütün bunlar için mahkemenin neden buna karar verildiğini açıklaması lazım. Cezaevinde tutukluysa örneğin, neden başka tedbirler alınmadı onu açıklaması gerekirdi. Doğru düzgün bir açıklama hiçbir zaman verilmedi. Ama şimdi ev hapsine karar verildiği zaman neden ev hapsine karar verildi o zaman? Yani kaçma tehlikesi mi vardı? Nasıl vardı? Niçin vardı? Bunu açıklaması gerekir mahkemenin.”

AYM’nin ilk hak ihlali kararında yazar Mehmet Altan için de aynı durumun söz konusu olduğunu hatırlatan Türmen, Altan’a mahkumiyet verilmesiyle statünün değiştiğini söyledi ve ekledi: “Yani bundan dolayı Şahin Alpay ile Mehmet Altan arasında bir fark doğru. Mahkumiyet kararı çıkınca Mehmet Altan’ın tutuklu statüsü ortadan kalktı. Mahkum statüsü geldi yerine. Onun için Mehmet Altan için tutuklamanın hak ihlali olduğu kararı geçmişte kalmış bir ihlalin saptaması olacak. Şahin Alpay bakımından tabii hemen sonuç veriyor. Çünkü hakkında hüküm yok.”

Türmen, Şahin Alpay kararının diğer gazeteciler bakımından da emsal teşkil etmesinden söz etmenin mümkün olduğunu söyledi: “AYM kararı iyi yazılmış bir karar. AİHM içtihadını bilen biri tarafından yazılmış gayet sağlam bir karar. AYM kendini kurtardı.”